Nieuws Actueel

Markt als brandpunt in vestingstad Steenwijk

De Markt in het hart van de Steenwijker binnenstad moet een levendig stadsplein worden. Een brandpunt in de vestingstad. Hierover zijn alle partijen het eens.

Van onze redactie 1 februari 2016

Markt pixabay

De historische gevels aan de Markt beter benutten. Deze creëren de sfeer en vormen het plein. Weg met de rode en gele stenen, inrichting op één niveau met grijze natuursteen in een diagonaal patroon. Door de grijze stenen gaat de aandacht naar de gevels en het diagonale patroon trekt mensen de Markt op. De zuidwesthoek moet ruimte bieden aan het verhaal van vestingstad Steenwijk en bankjes en aan de noord- en oostzijde moeten terrassen meer ruimte krijgen. En hef de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de Markt op zodat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. Dit vergroot bovendien de veiligheid. Het centrale deel van het plein (huiskamer) tenslotte biedt ruimte voor de weekmarkt en (kleinschalige) evenementen.

ToekomstDeze waslijst aan keuzes voor de toekomst van de Markt staat in 'De huiskamer van Steenwijk', het plan dat ruimtelijk adviesbureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP) heeft opgesteld. Dit in opdracht van de gemeente Steenwijkerland, Steenwijk Vestingstad en de Vereniging Bewoners Centrum Steenwijk. De adviseurs van DTNP roemen de vierkante vorm - circa 55 bij 60 meter - van de Markt. "De verhouding tussen de breedte en de hoogte van de wanden geven het plein een beslotenheid en is ideaal voor het creëren van een aangename ontmoetings- en verblijfsplek in de stad."

Omdat de zuidwesthoek van het plein geen functie heeft en buiten de hoofdroute ligt, stelt DTNP voor deze hoek te gebruiken voor 'het vertellen van het verhaal van Steenwijk'. Hiervoor hebben de adviseurs drie opties: de muziekkoepel van park Rams Woerthe verplaatsen naar de Markt, het standbeeld van Johan van den Kornput bij de Oosterpoort weghalen en op de Markt neerzetten of een bronzen maquette van de vesting als 'spannend' attractiepunt creëren.

Het integrale plan voor de Markt in Steenwijk is opgesteld door ondernemers, bewoners en de gemeente Steenwijkerland. Hiermee lopen de samenstellers vooruit op de vaststelling van de integrale visie op de binnenstad van Steenwijk. Aan de gemeenteraad te reageren op het Marktplan.

WaarderingWethouder Wim Brus meldt dat het college van Steenwijkerland met waardering kennis heeft genomen van het plan voor de Markt in Steenwijk.

"Dit is een voorbeeld van hoe iets tot stand kan komen door een proces van onder af en participatie van diverse partijen. In het plan voor de Markt zijn de vestingstad en huiskamer van Steenwijk centrale begrippen. Het streven is te komen tot een levendig stadsplein voor diverse doelgroepen. De uitgangspunten van het plan worden gedragen door de ondernemers, bewoners, musea en een afvaardiging van de weekmarkt", aldus de wethouder.

De gemeenteraad van Steenwijkerland reageert op 16 februari op het plan voor de Markt.

Foto: Pixabay