Nieuws Actueel

Zo word je een vitaal voorbeeld met minder meetings

Ben je belangrijk als je veel vergadert? Deze vraag stelt Martin Hersman zichzelf vaak. Hij geeft er voor Lifeguard regelmatig trainingen over en heeft er deze column over geschreven.

Martin Hersman 30 juli 2019

Martin hersman vitaal minder meetings

Het is een ritueel geworden en in sommige bedrijven ga je bijna geloven dat als je veel vergadert, je er 'echt' toe doet. Met Lifeguard brengen we hier graag verandering in.

Aristoteles zei; 'We zijn wat we herhaaldelijk doen. Daarom is uitmuntend zijn geen actie, maar een gevolg van een gewoonte'. We hebben er een gewoonte van gemaakt om dagelijks van de ene vergadering de andere in te rollen. Terwijl ik de eerste persoon nog moet tegenkomen die 'back to back' meetings prettig vindt. Het is fysiek en mentaal bovendien onmogelijk om al die meetings scherp te blijven en een maximale bijdrage te leveren. Waarom accepteren we dit soort verzoeken dan toch en bouwen we agenda's zo potdicht?

Lees ook: Martin Hersman: hoe verander je de klaagcultuur op de werkvloer

Omdat het een ritueel in de Nederlandse (bedrijfs)cultuur is geworden. Een ritueel zoals de Haka van het Nieuw-Zeelands rugbyteam, waar ik met veel bewondering naar kijk. Het was Buck Shelford, een echte Maori, die zijn team in 1987 meenam naar een Maori-school. De legendarische aanvoerder wilde de All Blacks de oorsprong laten zien van hun kenmerkende ritueel, zodat de betekenis nog beter door zou klinken in de cultuur van één van de succesvolste teams ooit.

In trainingen komen rituelen steeds vaker naar voren als het automatisch accepteren en uitvoeren van taken. Bij organisaties waar een vergadercultuur heerst, is dat een grote stressor voor deelnemers geworden. Slechts weinigen durven dit te veranderen: 'Zo gaat het hier nou eenmaal', hoor je dan.

Lees ook: Column Martin Hersman: Als je doet wat je deed...

Reflectie en regeneratie

Na onze trainingen zijn mensen op tijd bij meetings, hebben zichzelf voorbereid en na afloop is er tijd voor reflectie en regeneratie.

In sport gebeurt dit bij elke wedstrijd in een time-out of tijdens de pauze. Het komt vaak voor dat het team dan met een geheel nieuwe focus het spel hervat. Dat kan jouw team ook: snellere meetings, meer resultaat en iedereen met meer energie naar huis. In je luie strandstoel tijdens je vakantie is hét moment om na te denken over verandering. Dan bedoel ik niet gedachten om een B&B te beginnen in een warm zuidelijk land, zoals ik ook wel eens heb als ik onder de Italiaanse wijnranken voor me uit zit te staren. Nee, andere rituelen. Als jouw organisatie of team in september weer op volle oorlogssterkte is, kies dan het moment om gezamenlijk de rituelen te veranderen. Wees een vitaal voorbeeld met minder meetings!

Oud-schaatser Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en maakt als vitaliteitsspecialist deel uit van onze Raad van Advies.

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport (schaatsen). Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren.

In je luie strandstoel tijdens je vakantie is hét moment om na te denken over verandering. Dan bedoel ik niet gedachten om een B&B te beginnen in een warm zuidelijk land

Martin Herman