Nieuws Actueel
Mary Borsato: 'Ik heb deze zaak gulden voor gulden opgebouwd, zonder lening'
Mary - moeder van Marco - Borsato runt al veertig jaar een boetiek in bruidsmode. AD interviewde haar over haar bedrijf en trends.

Trouwjurken en nog meer trouwjurken. Het is te verwachten in een bruidsmodezaak, maar De Witte Markies, de winkel-met-atelier van Mary Borsato, puilt uit. Ze gaat voor in de zaak en houdt de ene na de andere prachtige japon omhoog: zijde, tule, kant met fijne kraaltjes, bloemetjes, steentjes en glittertjes. Bijna 72 jaar is Mary; al bijna veertig jaar runt ze haar Alkmaarse winkel met groot succes. En, hé... uit de speakers klinkt muziek van haar beroemde zoon. Toeval?
Streng: “Schat, ik kan geen Gerard Joling opzetten hier, toch? Hoewel, die zit er ook tussen. De mensen vinden het leuk, en ik luister er graag naar. Nee, het gaat niet vervelen, natuurlijk niet. En de cd's rouleren, hoor.”
Uw winkel is minder opgeprikt en chic dan ik had verwacht.
“Helemáál niet chic juist. Je ziet dat het knus is, toch? Als klanten binnenkomen, is dat het eerste wat ze roepen: O! Wat is het hier gezéllig! Krijgen ze een kopje thee of een wijntje desnoods. Vooraf zeggen de mensen: 'Ga jij naar De Witte Markies? Nou, dan moet je echt je portemonnee trekken.' En dan durven ze niet. Zo jammer. Ik zeg het in elk interview, maar ik kom maar niet van dat exclusieve imago af.”
Wellicht omdat u als persoon een society-imago heeft?
“Ja, maar zie je mij ooit op feestjes? Als ik wil, kan ik drie keer per week, de uitnodigingen liggen er. Je zal mij nóóit op een feestje zien, of het moet mijn eigen verjaardag zijn.”
Wat is de vanaf-prijs voor een bruidsjurk?
“Er zijn japonnen in elke prijsklasse. De keuze is het grootst bij een budget tussen de 1.000 en 2.000 euro. Maar ik verkocht afgelopen weekend nog twee jurken die daaronder zitten: een van 598 euro en een van 800. Ga je voor couture, dan begin je vanaf zo'n 2100 euro.”
Welke trends zijn momenteel gaande in bruidsmode?
“De lage rug is nu aan de hand, soms tot bijna aan de bilnaad. Volledig open of met een doorzichtig nude tule zodat het wel bedekt is, maar visueel toch open aandoet. Sowieso zijn nude-kleuren heel erg gewild. Dat geldt ook voor champagne- en diamond-tinten. Het kraakheldere wit, daar is eigenlijk niet zoveel vraag naar. Wat je ook veel ziet, zijn japonnen die aan de voorkant kort en achter lang zijn.”
Verlopen bruidsmodetrends meer geleidelijk dan reguliere mode?
“Ja, dat een trend het ene seizoen in is en het andere seizoen weer uit, zie je in deze branche niet. Dat kan eigenlijk ook niet, want vaak koopt een bruid in januari een japon voor haar bruiloft in november.
“De lage ruggen zijn al een paar jaar erg populair en dat zet ook nog wel even door. Wat er nu weer aan zit te komen, zijn wat ik de 'ruisende rokken' noem: wijde rokken met veel volume.”
Zijn er bepaalde merken die zeer populair zijn?
“Vroeger had je dat meer, nu wordt daar eigenlijk niet zo op gelet. De vraag waarmee vrouwen binnenkomen is: heb je een mooie japon voor mij? Zelfs als ze een keuze gemaakt hebben, kijken ze niet naar het merk. Waar het ze om gaat, is of ze er prachtig uitzien. Wel vinden ze het leuk als het een model van mijzelf is. Vaak signeer ik de jurk dan aan de binnenkant, of ik zet er een leuk gedichtje in.”
Hoe gaat u te werk als een aanstaande bruid hier binnenstapt?
“Sowieso werk ik alleen op afspraak, want ik wil de tijd kunnen nemen voor je. Dus we gaan eerst lekker een kopje koffie drinken en dan vraag ik wat je wilt en wat het budget is - ik vind het belangrijk om dat te respecteren. Vaak hebben de aanstaande bruiden zelf duidelijke ideeën of is er een thema voor de bruiloft. Of ze hebben een speciale maat. Het gebeurt vaak dat vrouwen binnenkomen met hangende mondhoeken: 'Je zult wel niks voor mijn figuur hebben', zeggen ze dan. Maar van een heel moeilijk figuurtje kan ik iets beeldigs maken. Ik vind het heerlijk als ze stralend weer naar buiten lopen met een nieuw zelfbeeld: nooit geweten dat ik zo'n mooie hals heb, dat ik een taille heb, dat ik mooie schouders heb. Vrouwen met een maatje meer zijn vaak onzeker, wat totáál niet nodig is. Vaak is de eerste jurk die ik voor ze uitzoek al raak, dat gebeurt me heel vaak. Dan laat ik ze altijd nog een paar japonnen passen, voor het gevoel en voor de bevestiging: ja, het is toch die eerste.”
Welke tip geeft u vrouwen die gaan shoppen voor een bruidsjurk?
“Neem niet te veel mensen mee. Soms staan ze hier met zeven man: de moeder, zusjes, beste vriendin, beste vriendin van de buurvrouw van de moeder en daar weer de tante van. Heel gezellig, dan is het hier net een cafetaria, maar het werkt niet. Want ze bemoeien zich er allemaal mee. Dan staat het bruidje zelf te stralen in de paskamer: 'O, dit vind ik echt heel mooi.' Komt ze achter het gordijn vandaan, en dan begint het commentaar. 'Vind je dat achterkantje leuk?' Of: 'Dat kan jij niet hebben, joh.' Het gaat niet om wat zíj ervan vinden. Belangrijk is of de bruid zichzelf mooi voelt. Neem een paar mensen mee bij het uitzoeken en weer andere voor het doorpassen. Zo kun je meerderen erbij betrekken en hoeft niemand zich buitengesloten te voelen.”
Krijgt u ook mannen in uw zaak?
“Weinig. Eigenlijk ben ik daar ook niet zo'n voorstander van. Sowieso vind ik het veel leuker als het een verrassing blijft voor hem hoe zij eruitziet. Bovendien is het vaak het soort man dat zich er heel nadrukkelijk mee bemoeit. Ik heb heren opmerkingen horen maken waarvan ik dacht: meisje, je kan nog terug hoor. En zij knippert niet eens met haar ogen want ze is het gewend. Dan fluister ik in de kleedkamer: kom volgende week in je eentje terug, dan zoeken we samen iets moois uit. Vaders zijn wel het einde, die zijn altijd zo ontroerd bij het zien van hun meisje. Daar kan ik zelf emotioneel van worden. Ik krijg ook wel lesbische koppels in mijn zaak. Van hen valt me dan juist weer op hoe ontzettend lief ze voor elkaar zijn. Zó leuk vind ik dat!”
U bent zelf vandaag volledig in het zwart gekleed, geheel tegen uw gewoonte in?
“In de winter vind ik wit toch geen geschikte kleur. Maar het liefst zou ik het hele jaar door wit dragen, zo kent iedereen me. Zelfs de kleinkinderen weten het: 'Wit is je lievelingskleur', zeggen ze dan. 'En wat is daarna je lievelingskleur?' Zeg ik weer wit. “Ik ben heel gevoelig voor kleur. Als kind al. Kreeg ik een roze strik in m'n haar, dan ging ik huilen. Ik kan ook echt alleen slapen onder witte lakens. Laatst moest ik onder een zwart dekbed, ik kreeg er de kriebels van. Gek hè? Maar vanochtend had ik een afspraak met de bank: oké, laat ik eens netjes doen, dacht ik.”
Lees ook: Een trouwjurk van vlas
U wordt in juli 72, denkt u w...
“Stoppen? Welnee lieverd. Deze zaak is m'n lust en m'n passie. En hoewel ik steun heb van fantástische meiden, de klanten vinden het extra leuk als ik in de zaak sta. 'O, ze is er', hoor ik ze bij de deur al zeggen. Ik werk zes dagen per week. Mijn boekhouder zegt dat ik vaker vrij moet nemen. 'Je begrijpt het niet', zeg ik dan. 'Het is voor mij geen werk.' Ik heb deze zaak gulden voor gulden opgebouwd, zonder lening. Droog brood at ik die eerste jaren, soms letterlijk. En wat ik overhield, zette ik om in liefde. Voor m'n kinderen, maar ook voor m'n klanten.
Service
“Service vind ik heel belangrijk, daar ga ik heel ver in. Ik had ooit een meisje in de zaak, haar moeder was overleden. Dan sta ik er zelf al met vochtige ogen bij. Zegt ze tegen haar vader: 'Goed opletten hoe het moet hoor, pa.' Ze ging voor een jurk met een veterrug. Ik zag bij hem de paniek, dat had-ie nooit gered. 'Lieverd', zei ik. 'Ik kom jou aankleden op de dag van je bruiloft.' Ik ben zakelijk hoor, dat heb ik mezelf wel eigen gemaakt. Maar ik kan ook m'n zorgzame kant kwijt in dit vak. Mensen blij maken, dat is mijn passie. We zijn het een beetje vergeten, maar lief zijn voor elkaar, dat is waarom we hier op aarde zijn.”
Ik werk alleen op afspraak omdat ik de tijd wil nemen voor de klant