Nieuws Actueel
Mary Kok opent FootballEquals Academy in Twente
Mary Kok (38) strijdt voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, omdat de wereld daar volgens haar beter van wordt. Ze zet voetbal in als middel op haar missie. Ze opende dit jaar de eerste FootballEquals Academy, in Twente. Een artikel in De Twentsche Courant Tubantia.

Wat is je missie?
"Het leven voor mensen om me heen en de volgende generatie beter te maken."
Dat is behoorlijk...?"Ja, maar als het kan, dan graag. Ik wil graag bijdragen aan gendergelijkheid. De Verenigde Naties wil dat in 2030 de planeet evenwichtig is, dat er gelijke kansen zijn voor mannen en vrouwen. Ik sluit me daar graag bij aan."
Waarom heb je dat gevoel zo sterk?"Als je gelijke kansen biedt, help je mensen betere dingen te realiseren. Feitelijk zeggen we hier in Twente, dat het voetbaltalent van jongens belangrijker is om te ontwikkelen dan dat van meiden. Omdat de kans groter is dat de jongens betaald voetbal kunnen spelen. Dat triggert me, omdat ik denk dat je elk talent van een kind moet proberen te ontwikkelen. Dat is onze verantwoordelijkheid als volwassenen."
Wat draagt voetbal bij aan die gelijkheid?"Het is de spiegel van de maatschappij, het kan mensen binden. Het zou mooi zijn als een wereld die bekend staat als mannenbolwerk een katalysator kan zijn voor gelijkheid. Ik denk dat het niet onmogelijk is. Voetbal is zo groot, er zijn zoveel mensen bij betrokken, dan moet je het ook inzetten om grote maatschappelijke problemen op te lossen."
Ben je altijd al zo'n idealist geweest?"Ik wilde als kind Marco van Basten worden. Niet omdat ik een Ferrari wilde, maar omdat ik alleen profvoetballer wilde zijn. Dat kon niet. Ik leerde met iets om te gaan dat geen perspectief had. Ik denk dat het daar deels uit voort komt. Op mijn 18de zei ik al dat ik een voetbalschool wilde opzetten in Addis Abeba. Het heeft er altijd in gezeten. Het houdt me ook bezig dat zoveel kinderen geen kansen krijgen, puur vanwege hun afkomst of de plek van hun wieg. Daarom wil ik uiteindelijk ook met de FootballEquals over de grenzen heen, naar India, China, Afrika. Het gaat mij om twee dingen: talentontwikkeling en gelijkheid."
Op de footballequals academy trainen jongens en meisjes samen. Waarom, wat schiet je daarmee op?"Ze kunnen van elkaar leren. Jongens zijn bijvoorbeeld vaker individualistisch ingesteld, zij staan graag in de spits, willen shinen. Meiden willen het beste voor het team, ze willen geaccepteerd worden. Als je elkaar kunt beïnvloeden, is dat al winst. Wij helpen ze om hun droom te realiseren om de beste voetballer te worden. Dat doen we door ze goed op te leiden. De beste spelers trainen met elkaar, ongeacht of ze jongen of meisje zijn."
Ben je een feminist?"Ik maak me hard voor gelijkheid, niet voor vrouwen. Emancipatie doe je niet omwille van de vrouw, maar omdat de maatschappij beter wordt van vanzelfsprekende gelijkheid."
Waarom?"Omdat elk talent van elkaar kan leren."
Waar loop je als vrouw zelf tegenaan?"Dat het vanzelfsprekend is dat mannen in het vrouwenvoetbal werken, maar dat je bijna geen vrouwen in het mannenvoetbal ziet. Het is allemaal zo vastomlijnd. Bij Twente speelt Lenie Onzia, ze is Belgisch international, heeft het hoogste trainersdiploma, is afgestudeerd bewegingswetenschapper, maar ze wordt niet eens gezien. Om rond te komen, moet ze vakken vullen bij de Albert Heijn."
Ze zou eigenlijk een geweldig rolmodel moeten zijn, bedoel je?"Ja, als je geen vrouwelijke rolmodellen hebt, zal het veel meisjes afschrikken om voor sommige functies te gaan, omdat ze denken dat die functie niet bestaat. En ook mannen zien nu niet dat vrouwen professional kunnen zijn in dit mannenbolwerk. Maar uiteindelijk moeten vrouwen het wel zelf doen natuurlijk. Als je vindt dat er iets moet veranderen, pak het dan aan."
Het is een grote strijd die je aangaat."Echte veranderingen ontstaan vaak door individuen die niet willen afwachten, maar het zelf oppakken. Ik wil puurheid, voetbal gebruiken om wel mooie dingen mee te bereiken. Het is niet alleen een wereld die vooral om geld draait."
Wie inspireert je?"Mijn eigen man, omdat hij zijn professionaliteit en passie inzet voor gendergelijkheid. Nelson Mandela, die zijn tegenstanders leerde begrijpen. Hij kende hun angsten en behoeften en hij kreeg het voor elkaar om Apartheid om te zetten in een democratie."
Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?"Een waarin we niet onverschillig zijn, maar dagelijks ons morele kompas volgen. Dat we snappen dat iedereen dezelfde basisbehoeftes heeft en we elkaar leren te begrijpen. Dat het niet om meer en meer geld gaat, maar om een betere wereld voor iedereen."