Nieuws Actueel
Hans Brouwer: 'Ik wilde dat de focus op muziek kwam te liggen, niet op omzet en winst'
Merken als Philips, BMW, Nike en de UEFA zijn er klant. Wereldwijd hebben ze inmiddels zes kantoren: MassiveMusic. CEO Hans Brouwer vertelt tijdens de Week van de Ondernemer over de internationale groei van zijn muziekbedrijf en geeft er zijn visie op een branche die middenin een forse transitie zit.

Na vierenhalf jaar ondernemen in de muziekindustrie besloot Hans Brouwer in 2000 dat het anders moest. ,,Ik wilde dat de focus op muziek kwam te liggen, niet op omzet en winst. Als dat uitgangspunt goed is, dan volgen de inkomsten vanzelf. Mijn toenmalige partner was een heel goede zakenman, maar geen muziekliefhebber. En dat werkte niet voor mij.’’ Het luidde het begin in van MassiveMusic, een inmiddels internationaal bedrijf voor muziekstrategieën voor global brands, het produceren en componeren van muziek voor commercials, TV- en interactieve producties en het koppelen van onbekend en opkomend talent aan internationale marketingcampagnes.
Lees ook: Ronnie Overgoor: 'Als iemand WC Eend-verhalen ophangt zal ik hen zeker aanpakken'
Eigen draai
Netwerken, kennen en gekend worden. Hoe eenvoudig het klinkt, hoe moeilijk het soms kan zijn. Hans Brouwer gaf er na een teleurstellend bezoek aan het Cannes Festival zijn eigen draai aan. ,,Ook ik kende alle mooie verhalen over Cannes, wilde daar de juiste mensen ontmoeten om mijn bedrijf op de kaart te zetten, maar was er op een feest dat ik behoorlijk vond tegenvallen. Ik was daar in die tijd een nobody, mijn netwerk bestond uit mensen die - net als ik - bij Dansen bij Jansen kwamen en mijn doel was het dus om met Nike, Mercedes en de grote bureaus in contact te komen. Het jaar daarna gaf ik er zelf een feest en dat werkte wel goed. Het verhaal verspreidde zich snel; op ons feest moest je zijn.’’
Internationaal op de kaart
Met dus eigen feesten op het juiste moment en op de juiste locatie, bedoeld om naam te vestigen en een netwerk op te bouwen, lukte het Brouwer om MassiveMusic internationaal op de kaart te zetten. ,,Alles viel op zijn plek toen ik in de reclamewereld terecht kwam; meteen wist ik zeker dat ik dit de rest van mijn leven zou doen. Mijn eerste klus was in de Wisseloord Studio’s, met musici van het Concertgebouworkest voor de Duitse HypoVereinsbank. Geweldig toch? Het was een pitch waar we als een soort outsider aan mochten meedoen en ja, als er budget is kun je altijd mooie muziek bedenken, kwaliteit maken. We kregen in 2002 de Gatorade-campagne toegewezen, een belangrijk moment in onze internationale ontwikkeling. In die tijd werkten we hier met nog maar vijf mensen, we kregen een wildcard voor de pitch en die wonnen we. Een enorme verrassing, maar we wisten, bij die bureaus in de Verenigde Staten zijn ze altijd op zoek naar een nieuw geluid. En als je daar dan eenmaal een grote campagne hebt mogen doen, hoor je meteen bij de grote jongens. En dat gebeurde. We hadden op een gegeven moment zelfs een Amerikaanse representative. In 2004 voerde ik de eerste gesprekken met een compagnon in New York en toen zijn we op Union Square gaan zitten. Nog steeds trouwens.”
Lees ook: Michiel Muller: ‘Ervaring is fijn, maar het kan je ook belemmeren’
Werken met locals
Zo heeft Hans Brouwer het altijd gedaan, een goede compagnon vinden om een kantoor te openen en aan de slag. Het is in al die jaren één keer misgegaan; in Shanghai. ,,Of het aan die compagnon lag of aan de markt weet ik gewoon niet, maar wel dat het de enige vestiging was die geleid werd door een Nederlander. Dat was niet verstandig. Je moet de markt kennen en dus kun je beter met locals werken.’’ In 2008 was de reclame-industrie in China net aan het opkomen. ,,We konden helemaal geen personeel vinden, puur omdat het vrije en creatieve denken zo’n beetje het tegenovergestelde is van wat daar gangbaar was. Daar hebben we van geleerd. Tegenwoordig zitten we in Tokyo waar ze loyaal zijn en ook nog budget hebben voor kwaliteit.’’
Personeel op de juiste plek
Het personeelsbeleid op orde hebben, Hans Brouwer weet dat het bij een groeiend bedrijf, zowel toen als nu, niet altijd even gemakkelijk is. ,,Onze groei ging in de beginjaren op een natuurlijke manier: kwaliteit betekende steeds meer werk en dus kwamen er mensen bij. Maar het was ook een tijd waarin op een gegeven moment de te verwachten werkdruk niet altijd even helder was en je voor het juiste personeel ook vooruit moet kunnen denken. Want goede mensen vinden kost tijd. Muziekmensen, die voelen zich hier thuis. Altijd. Je moet echt gek van muziek zijn om hier te kunnen werken. Mijn eerste vragen in sollicitatiegesprekken zijn altijd ‘waar hou je van, welke concerten bezoek je?’ om meteen dat al te kunnen peilen. Loyaliteit, passie, dat verwachten we hier.”
Kansen op groei
Het is een ‘grillige markt’, waarin MassiveMusic actief is. ,,Voor ons is het belangrijk te blijven begrijpen waarom en hoe de reclamewereld constant verandert. Er is een enorme shift aan de gang waarbij de grote budgetten voor tv-campagnes naar online gaan door de dominantie van Facebook en Google. Er is veel meer content voor minder budget en het is de kunst verstandig mee te bewegen in die grillige markt. In ons geval betekent dat minder focussen op grote tv-campagnes omdat dat er nu eenmaal steeds minder worden. Wij werken bijvoorbeeld voor BMW, bij een nieuwe auto doen wij de campagne, maar tegenwoordig ook alle extra shots voor social media.’’ Grillig of niet, Hans Brouwer houdt de kansen op groei in het vizier. “Altijd. Het is nog lang niet klaar. Key markets als Parijs, van die nu nog gesloten markten, daar kunnen we best een serieuze speler worden.’’
Hans Brouwer: “Muziek is een van de meest universeel gedragen kunsten, die heel positief bijdraagt aan de sociale ontwikkeling van kinderen. Dus vind ik het vanzelfsprekend dat ieder kind de kans moet krijgen om hier van jongs af aan mee in aanraking te komen. De stichting Méér Muziek in de Klas heeft al veel gerealiseerd op het gebied van muziekonderwijs, maar het doel is nog niet bereikt. Ik heb er enorm veel zin mijn kennis en ervaring op het gebied van jongeren en muziek voor deze stichting in te zetten.”