Aangeboden door American Express
Podcast
Slaapverwekkende filmpjes en 120 dagen op proef: zo verkoop je een matras
Succesvol ondernemen vergt flexibiliteit en veerkracht, om kansen te zien en te benutten, onder uiteenlopende omstandigheden. Voor matrassenfabrikant Matt Sleeps uit Amsterdam was de zomer van 2020 ongekend. In de podcast hieronder vertelt oprichter Joep Verbunt over het succes van de volledige online aanpak én de creatieve PR-acties van zijn bedrijf.
Hij had het zelf ervaren: zijn eerste salaris was een mooie aanleiding om zijn studentenmatrasje in te ruilen voor een echt matras. Maar wat kies je en vooral: hoe test je wat bij jou past? Tien minuten in een winkel op een bed liggen was voor Verbunt niet voldoende. Hij bedacht een alternatief: een matras ontwikkeld op basis van wetenschappelijke kennis van de TU Delft.
Bijzonder: je kunt het zelf thuis aanpassen door lagen te draaien. In totaal zijn er zes hardheden. In een tweepersoonsbed kun je het matras zelfs per kant aanpassen, zónder dat je last hebt van die vervelende spleet. Plus: geen beddenzaak waar je tien minuten gaat liggen, maar online bestellen en 120 dagen proefslapen. En als de matras toch niet bevalt, dan wordt hij opgehaald en krijg je je geld terug. Het gebruikte matras wordt dan gedoneerd aan een goed doel. Matt Sleeps was geboren en voormalig marketeer Verbunt ging los.
Slaapverwekkende YouTube-filmpjes
,,We bedachten verschillende acties om Matt Sleeps onder de aandacht te brengen,” vertelt Verbunt in de podcast. ,,Een tijdelijke hangover-bar in het centrum van Amsterdam waar mensen op matrassen konden bijkomen van een nacht stappen. Een eigen slaapzender - geen Netflix, maar Mattflix - met de meest slaapverwekkende YouTube-filmpjes van het internet. En een speeddate in een restaurant waar je liggend kunt eten. Wij leverden de matrassen en bij onze speeddate begon je in bed en eindigde je aan de bar. Zo hebben we allerlei ludieke acties ontwikkeld waarmee we via social media heel veel aandacht kregen voor een van oorsprong wat suffig product als een matras.”
Ondernemer Joep Verbunt financierde Matt Sleeps uit eigen middelen. Foto: Charlotte Odijk.
Omzetstijging van 250 procent
Inmiddels is Matt Sleeps enkele jaren verder en wordt succes op succes gestapeld, juist ook in 2020. Terwijl veel bedrijven tijdens de eerste lockdown in het voorjaar enorm aan omzet verloren, noteerde Matt Sleeps een stijging van 250 procent. ,,Normaal gesproken is een matras een winterproduct, maar toen iedereen zoveel mogelijk binnen moest blijven, ontstond er veel meer aandacht voor het interieur en dus ook voor het bed.” Het feit dat Matt Sleeps aankoop en levering online organiseert kwam hierbij ook erg goed van pas.
'Omdat we in het voorjaar binnen moesten blijven, was er veel meer aandacht voor het interieur en dus ook voor de matras'
Zelf financieren biedt vrijheid en flexibiliteit
Het komende jaar betekent voor Verbunt vooral een uitbreiding van het assortiment in de vorm van producten rond het bed, zoals nachtkastjes waarop je een telefoon kunt opladen. Stap voor stap laat hij zijn bedrijf groeien. ,,Ik heb ervoor gekozen om alles zelf te financieren en soms ook even niet te hard te groeien. Dat zorgt voor een gezonde cashflow en geeft je vrijheid. Ik ben er blij mee dat ik niet aan iemand hoef te rapporteren en snel rigoureuze beslissingen kan nemen als dat nodig is.” Verbunt wijst op de flexibiliteit die daardoor ontstaan en adviseert ook om niet meteen te veel personeel aan te nemen, maar te werken met een schil van freelancers die worden ingezet wanneer ze nodig zijn.
Punten sparen en elk jaar naar Bali
Een groot deel van die freelancers is de afgelopen jaren met het team van Matt Sleeps mee geweest naar Bali. Kostbaar? Niet voor Verbunt: ,,Ik betaal al mijn online marketing bij Facebook, Instagram en Google maandelijks via American Express. Met iedere euro die je spendeert spaar je dan punten. En die zetten we ieder jaar in januari of februari in om met het hele team naar Bali te vertrekken en daar tien dagen te werken. We gaan met een man of vijftien en dan hou ik nog steeds punten over voor andere reisjes.”
Heeft Verbunt een idee voor Helloprint?
Verbunt is de tweede ondernemer in deze korte serie podcasts. Hans Scheffer van HelloPrint stelde in de eerste podcast een vraag aan Verbunt: ‘Je bedenkt campagnes die viral gaan. Wat zou je met een printproduct doen?’ Verbunt bedacht on the spot een campagne-idee waarbij HelloPrint door middel van drukwerk kan inspelen op de actualiteit en het bereik van social media. Het complete idee, én de vraag van Joep Verbunt aan de ondernemer in de laatste uitzending kun je beluisteren in de podcast.
Flexibiliteit en creativiteit
Dit is de tweede van drie podcasts waarin ondernemers aan het woord komen over de wijze waarop zij, samen met hun medewerkers, de ontwrichtende omstandigheden van 2020 hebben opgevangen. Ook is er veel aandacht voor hun visie op de toekomst van hun bedrijf. De eerste podcast, met Hans Scheffer van Helloprint, beluister je hier.
Deze podcastserie wordt mede mogelijk gemaakt door American Express. Ga voor meer inspiratie naar Business Class Trends & Insightsvan American Express.