Nieuws Actueel

Wakker Dier weigert bezoekje 'plofkip'-boerderij McDonald's

McDonald's is teleurgesteld in de houding van actiegroep Wakker Dier. Op een uitnodiging van McDonald's om de daadwerkelijke productie van de 'plofkip'-McNuggets te komen bekijken, blijft Wakker Dier steevast weigeren.

Maurice de Zeeuw 24 februari 2016

Kipnuggets plofkip mcnuggets

"Wij weten hoe een plofkip groeit", zegt Hanneke van Oormond uit naam van Wakker Dier tegen De Ondernemer. "Dat hoeven we niet in het echt te gaan bekijken. Als McDonald's ons uitnodigt, krijgen we gewoon een opgepoetst plaatje te zien." In een reclamecampagne van Wakker Dier wordt het kippenvlees van McDonald's neergezet als plofkip, van dieren die vetgemest, kreupel en oververhit zijn en vol zitten met voetzweren. In 2013 kreeg de fastfoodketen ook al de 'Liegebeestprijs' wegens het verstrekken van valse informatie aan consumenten.

TeleurstellendMcDonald's zelf vindt de houding van Wakker Dier erg jammer. "We hebben de mensen van Wakker Dier meerdere keren, zowel mondeling als schriftelijk, uitgenodigd om onze kippenketen te komen controleren" laat Eunice Koekkoek van McDonald's Nederland desgevraagd weten. "Maar daar zijn ze nog nooit op ingegaan." Van Oormond sneert terug naar McDonald's dat alleen al met benamingen als 'productieproces' en 'kippenketen' aan het hele dierlijke aspect voorbij wordt gegaan. "In zes weken tijd wordt het vleeskuiken opgekweekt. Dat is bij ons gewoon plofkip."

WebsiteOp de website van McDonald's wordt erkend dat 'in de bewoording van Wakker Dier inderdaad plofkippen worden gebruikt' voor de snacks. Opmerkelijk genoeg staan deze beweringen in Google wél op een pagina met daarin de naam Geen_plofkip‎.

Waarde van vleesDe strijd tussen McDonald's en Wakker Dier lijkt voorlopig nog niet beslecht. McDonald's is niet van plan iets te wijzigen in de communicatie-uitingen of in het productieproces. Ook Wakker Dier is al jarenlang bezig met de anti-actie, en blijft er voorlopig mee doorgaan. En worden andere fastfoodketens ook aangepakt, zoals Burger King en KFC? "Ook daar gaan we achteraan", laat Wakker Dier weten. "Maar we beginnen bij de grootste speler. McDonald's is begonnen met het uitkleden van de waarde van vlees."