Nieuws Actueel

Medewerkers van Incentro bepalen hun eigen loon

De 300 werknemers van ict-bedrijf Incentro maken zelf uit hoeveel ze verdienen. Volgens oprichter Stef Lagomatis (48) is dat de consequentie van zijn stelling dat mensen het best presteren als ze autonoom kunnen werken. 'In de drie jaar dat we dat nu doen, is het altijd goed gegaan.'

René Bogaarts | Foto: Marco Bakker 21 februari 2017

Wat steek je hiervan op?

Vertrouw je medewerkers en laat ze hun eigen loon bepalen. Investeer in jong talent. Wees genoeg online aanwezig.

De aanpak van Lagomatis leidt ertoe dat werknemers langer bij Incentro blijven dan gemiddeld. ,,Jongeren willen tegenwoordig zelf uitmaken waar ze werken. In plaats van hen zoals vroeger direct of via een portal als Monsterboard te benaderen, willen we alleen maar online zichtbaar zijn en uitstralen dat het bij ons goed werken is. Daarom doen we mee met het jaarlijkse onderzoek Great Place to Work. Dat we al jaren in de top 3 staan, is in de markt bekend. Met gesponsorde advertentieruimte of als gespreksdeelnemer proberen we zichtbaar te zijn op weblogs of sites waar ict'ers komen. Vorig jaar hebben we 70 mensen aangenomen, die zich in meerderheid spontaan hebben aangemeld."

Interne opleiding

Volgens de Incentro-oprichter blijkt uit onderzoek dat net afgestudeerden verwachten dat ze een jaar of twee bij hun eerste baas zullen werken. ,,Bij ons is dat vijf jaar. Ik had liever dat ze langer bleven, maar het is nu eenmaal een gegeven. Bovendien steunen we ze in de keuzes die ze maken. Voor young professionals hebben we een interne opleiding waar ze in enkele maanden worden opgeleid tot consultant. Dat trekt aan."

Salaris

De medewerkers van Incentro werken in autonome groepen van 30 tot 60 man. Elke groep mag vaststellen hoeveel er dat jaar aan salaris wordt uitgekeerd. ,,Toen we ermee begonnen, hebben we iedereen een snelcursus bedrijfsvoering voor dummies gegeven, zodat ze weten dat het misgaat als ze zichzelf ineens 20 procent meer salaris zouden geven. Het eerste jaar dat ze zelf hun salaris mochten bepalen, kwamen ze maar 0,2 procent hoger uit dan we zelf in stilte hadden uitgerekend. Slimme mensen weten ook dat het fout gaat als ze onverstandige keuzes maken. Groepen corrigeren zichzelf." Sinds 2013 is een kwart van de medewerkers ook aandeelhouder van het bedrijf.

Stef Lagomatis is oprichter en algemeen directeur van Incentro, een ict-bedrijf dat multinationals en overheidsinstellingen adviseert.