Nieuws Actueel

Meelstraat moet museum ademen

MARCEL MODDE | Foto: Dirk-jan Gjeltema 13 januari 2016

Museum Zierikzee

Het Stadhuismuseum in Zierikzee staat sinds 1 januari los van de gemeente. De directie heeft grootse plannen, meldt PZC.

Hij bulkt van de ambitie. Hij zou zijn ad-interimdirecteurschap van het Stadhuismuseum in Zierikzee dan ook graag omzetten in een wat langer permanent dienstverband om de plannen tot uitvoer te brengen. Maar solliciteren naar een functie die Albert Scheffers als kwartiermaker (in 2014 aangetreden) en interim zelf heeft gecreëerd, vindt hij niet kies. Daarentegen, zou de Raad van Toezicht hem vrágen nog een paar jaar voor zijn rekening te nemen, zegt Scheffers, "dan moeten we het maar eens goed hebben over de ambities en de marsroute daar naartoe".

Trots wijst de 57-jarige Scheffers op een schetsontwerp, aan de binnenkant van zijn kantoordeur geplakt. Het eerste piketpaaltje dat het Stadhuismuseum in dit eerste jaar van zijn zelfstandige status hoopt te slaan in het 'nieuwe denken' over de kansen voor museaal en monumentaal Zierikzee. De Meelstraat wordt heringericht met bankjes, groen, fietsbeugels en, pal tegenover de entree van het oude stadhuis, een permanente rode loper in de straatstenen verwerkt. Op de kruising van de Meelstraat met de Dam komt een grote windroos in het wegdek te liggen, waarbij de staf van Neptunus naar zijn 'onderkomen' een stukje verder wijst. Met die routering hoopt Scheffers meer publiek naar het museum te trekken. Maar daarmee begint het naar zijn smaak pas.

Te klein"Het Stadhuismuseum alléén, is te klein. Trekt dat op jaarbasis zo'n 20.000 tot 25.000 bezoekers, dan mag je tevreden zijn. Veel meer zullen het er zo ook niet gaan worden. Maar als je daarnaast het Gravensteen aan de Mol bij het museum zou betrekken..." De cellen op de eerste en tweede verdieping van het pand blijven een trekker van formaat, ervaart Scheffers. Nu is de middeleeuwse gevangenis slechts één keer per week met een rondleiding vanuit het oude stadhuis te zien. In 2011 sloot de gemeente het museum en werd de begane grond verhuurd aan de Wereldwinkel. Scheffers wil het pand weer terug en tot een nadrukkelijke eenheid met het stadhuis smeden. "Het opheffen van het toenmalig martiem museum is niet zo'n verstandig besluit geweest. Wereldwijd zie je dat de publieke belangstelling juist voor dit soort panden enorm groot is." Hij heeft ook z'n zinnen gezet op het Huis de Haene schuin tegenover het stadhuis als presentatie- en vergaderuimte. En het zou hem zeer welkom zijn als ook meer gedaan zou kunnen worden met de stadspoorten en de oude vismarkt. "Zierikzee heeft enorme potentie. Door daar verstandig naar te kijken, waar nodig aanpassingen te doen en uitbreiding toe te staan, kan je er veel meer van maken."