Telefoons, tablets en e-readers; ze worden vaker 'refurbished'. Of in normaal Nederlands: gereviseerd. Het valt in de smaak bij consumenten. Steeds meer wordt gekozen voor een goedkoper exemplaar dat in de nieuwstaat is hersteld dan een duurder en volledig nieuw exemplaar kopen. Organisatie- en adviesbureau McKinsey berekende dat de wereldwijde handel in gereviseerde apparatuur vorig jaar zo'n 9 miljard euro bedroeg.
Een nieuwe loot aan die boom is de accu van de elektrische fiets.
Het is een markt die groeit, merkt eigenaar Yuri Kneefel van Accuworld in Apeldoorn. Per maand worden al tussen de 200 en 300 accu's van elektrische fietsen gereviseerd. ,,Het wordt alleen maar meer", is zijn verwachting.
Opmars
Dat heeft te maken met de opmars van de elektrische fiets. Uit onderzoek van branchevereniging RAI blijkt dat vorig jaar een op de drie nieuw verkochte fietsen een elektrische was. De kopers zijn niet langer alleen ouderen, maar ook jonge scholieren en ouders in een jong gezin. Kneefel: ,,Jongeren beseffen dat ze voor de prijs van een busabonnement ook een goede elektrische fiets kunnen kopen".
Het zijn ook generaties die vatbaar zijn voor de trend van duurzaamheid en hergebruik van goederen. Al durft Rob Haarman van fietsfabrikant Cortina in Zwolle niet met zekerheid te stellen dat dit de reden is voor de toenemende populariteit van gereviseerde accu's. De e-bikespecialist wijst ook op het financiële plaatje. Waarom een dief van de eigen portemonnee zijn door flink wat geld neertellen voor iets nieuws, als een gereviseerd exemplaar voor een lagere prijs dezelfde kwaliteit biedt?
Lees ook: E-bike vindt gretig aftrek bij grote doelgroep
,,Klanten vinden het onwenselijk om alleen vanwege de accu de complete fiets weg te doen." Hij geeft een voorbeeld uit zijn eigen leven: ,,Een jaar geleden kwam ik zelf in aanraking met refurbished toen ik een tablet wilde kopen. Het prijsverschil met een nieuwe was behoorlijk. Dat hielp om een keuze te maken."
Cortina zag een nieuwe kans op de markt. ,,Mensen vergeten wel eens dat een accu, net als de telefoon, een slijtageproduct is", stelt Haarman. ,,De fiets gaat lang mee, maar na vier jaar wordt de accu minder. Dat betekent niet dat de accu kapot is." Het is mogelijk een nieuwe accu te kopen. Die kost bij de meest gebruikte XL-variant gemiddeld 600 euro. Voor circa 200 euro minder is een gereviseerde accu verkrijgbaar. Wat is het verschil? Haarman: ,,De behuizing en het technisch systeem worden, na getest te zijn, opnieuw gebruikt, dat gaat tussen de tien en vijftien jaar mee. Eigenlijk worden alleen de cellen in de accu vervangen." Het gevolg is dat de oude accu de levensduur krijgt van een nieuwe accu.
Lees ook: Delta accu's: al 3 generaties een stevige marktpositie
Sinds medio februari biedt Cortina de service voor refurbished accu's aan. Sindsdien zijn in totaal 250 accu's gereviseerd. In hoeverre zich dat verhoudt tot het aantal fietsers dat in die tijd toch een nieuwe energiebron bestelde? Haarman zegt het niet te weten. ,,Een accu wordt bij ons los van de fiets gekocht. We weten dus niet op wat voor type fiets een nieuwe accu komt."
Wat brengt de toekomst? Haarman verwacht dat meer bedrijven zich gaan specialiseren in het reviseren van accu's voor e-bikes. ,,Accu's raken op, maar fietsen verslijten niet. Er ontstaat een markt voor." Accuworld-eigenaar Yuri Kneefel verwacht dat hij ook accu's van andere vervoersmiddelen onder handen krijgt. ,,Bij elektrische auto's zal het gemakkelijker worden."
Jongeren beseffen dat ze voor de prijs van een busabonnement ook een goede elektrische fiets kunnen kopen
Yuri Kneefel, eigenaar Accuworld Apeldoorn