Heel normaal
Een must dus in onze opleiding. Maar ook consumenten hebben dagelijks behoefte aan meer impact van data. Google Maps zou nooit groot zijn geworden als Google zich niet dagelijks zou afvragen hoe ze meerwaarde kunnen creëren voor consument en adverteerder. Omdat ze dit gelukkig wel doen, vinden we het nu heel normaal om naast de route ook de openingstijden van een winkel te zien in Maps. En ook nog even snel de laatste vijf reviews.
Impact creëren is een manier om op langere termijn relevantie te houden als merk/product of dienst. De data die hieraan ten grondslag ligt, zijn we massaal bereid te delen, mits transparant en logisch voor het gebruik van dienst/product. Maar wat is logisch?
Minder begrip
Als Apple mijn gesprekken met Siri wil opslaan om haar algoritmes beter te trainen voor spraakherkenning, dan snap ik als student data science direct wat Apple wil doen. Consumenten hebben hier minder begrip voor. Getuige de wereldwijde discussie die rond dit onderwerp is ontstaan. De lijn tussen impact en privacy is tenslotte maar dun. Iedere keer als ik een zoekopdracht verbeter in Google, gebeurt feitelijk hetzelfde. Alleen voelt het anders. Communicatie over het wat, waarom en hoe is cruciaal om het vertrouwen van consumenten te blijven houden.
Lees ook: 'Data Science staat op ongekende hoogte, maar blijf ook als mens nieuwsgierig'
Controle van groot belang
In dat licht zijn de resultaten van het recente onderzoek naar personalisatie in digitale marketing van de Reputatiefabriek erg interessant. Maar liefst 83 procent van de consumenten zijn bereid om hun persoonlijke data te delen in ruil voor de juiste gepersonaliseerde aanbiedingen, mits ze controle hebben over wat er wanneer, waarvoor, door wie en hoe lang wordt opgeslagen. Dus ja, graag meer impact maken adverteerders! Meer persoonlijke relevantie en ja, je mag hiervoor mijn data gebruiken, mits transparant.
Extreem transparant zijn
Een vrijbrief voor adverteerders? Nee! Consumenten snappen dat één en één drie is. Dat het logisch is om je locatie te delen wanneer je buienradar start. Maar wat wanneer buienradar deze locatiegegevens gebruikt voor lokale aanbiedingen? Dan wordt het minder logisch. Of hier ook weer extreem transparant zijn. Bijvoorbeeld door de boodschap: 'Hey gebruiker, Buienrader is gratis doordat we adverteerders hebben.' Of: 'Hey gebruiker, onze adverteerders vinden het fijn om lokaal te adverteren.'
Lees ook: Blog Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (4)
Terug naar de tekentafel
Impact en privacy gaan hand in hand, mits relevant en transparant. Wat doen we met je gegevens en waarom? Als deze laatste vraag niet volstrekt logisch beantwoord kan worden, kun je als ondernemer het beste opnieuw naar de tekentafel. Bijvoorbeeld een tafel in het MKB Datalab in ‘s-Hertogenbosch, een initiatief speciaal voor ondernemers en verbonden aan de Jheronimus Academy of Data Science.
Sven van Egmond
Strategy director, De Ondernemer
Sven van Egmond is strategy director bij De Ondernemer en volgt het professional education programma bij JADS in Den Bosch. In dat kader schrijft hij zo nu en dan een blog met daarin zijn bevindingen.