Nieuws Actueel

Meer vraag naar freelancers

De vraag naar freelancers en flexwerkers is ook in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. Dat meldt payrollbedrijf Tentoo op basis van eigen onderzoek onder zo’n 10.000 freelancers en flexwerkers.

Van onze redactie 11 april 2016

Freelance ZZP

Het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van flexkrachten steeg in het eerste kwartaal met ruim 11 procent. Daarbij zetten de bedrijven die gebruikmaken van flexwerkers gemiddeld meer flexkrachten in dan een jaar geleden. De jongste generatie op de arbeidsmarkt lijkt volgens Tentoo in toenemende mate te maken te krijgen met flexwerk. Het aantal freelancende jongeren tot 24 jaar steeg in het eerste kwartaal met bijna 62 procent. "Het komt steeds vaker voor dat jonge professionals na de studie als freelancer of flexwerker aan de slag gaan. Een vaste baan wordt veel minder gebruikelijk."

Veel bedrijven sorteren volgens Tentoo-directeur Paul den Ronden voor op de nieuwe wetgeving. De VAR-verklaring verdwijnt en maakt plaats voor modelovereenkomsten per sector.

Volgens Den Ronden vergroot die wetswijziging de aantrekkelijkheid van payrollconstructies. "Bedrijven die ZZP’ers inhuren, lopen voortaan het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. Over die regels bestaan nog veel onduidelijkheden. Door freelancers en flexwerkers via payrolling in te huren, sluiten zij de financiële risico’s uit."