Nieuws Actueel

Ondernemer opgelet: meerderheid consumenten wil meer respect voor samenleving

Berichten over miljoenenclaims, hoge boetes en bedrijfsschandalen: de reputatie van bedrijven is verre van vlekkeloos. Dit lijkt impact te hebben op het vertrouwen van consumenten in het bedrijfsleven. Uit onderzoek van de Nederlandse stichting Diesel Emissions Justice Foundation blijkt dat 9 op de 10 consumenten vinden dat bedrijven meer respect moeten hebben voor de samenleving.

De Ondernemer 5 december 2019

Vertrouwen consument bedrijfsleven

Ook vindt de grote meerderheid (83 procent) dat bedrijven de verantwoordelijk hebben om consument en milieu te beschermen. Momenteel vertrouwt slechts iets minder dan de helft (49 procent) van de Nederlandse consumenten erop dat bedrijven het beste met hen voor hebben.

''Een gezamenlijke vuist maken is nodig als tegenwicht tegen grote ondernemingen die wet- en regelgeving aan hun laars denken te kunnen lappen''

Femke Hendriks, directeur DEJF

Gebrekkige aankoop

Dat dit vertrouwen aan de lage kant ligt, kan te maken hebben met het feit dat 57 procent de dupe is geweest van een bedrijf naar aanleiding van een gebrekkige aankoop. Het is dan ook niet verrassend dat niet iedereen te spreken is over de consumentenbescherming die ze nu krijgen: iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat hun rechten beter beschermd zouden moeten worden.

  • Minder dan helft consumenten vertrouwt erop dat bedrijven het beste met hen voor hebben
  • Helft vindt dat consumentenbescherming beter kan
  • Meer dan helft heeft zich weleens gedupeerd gevoeld door een bedrijf
  • Twee op de drie overwegen deelname collectieve claim

Meer kans met collectieve claims

Belangenorganisaties die de belangen van getroffen consumenten op collectieve wijze behartigen zijn in opkomst in Nederland. Ook consumenten raken hier steeds meer vertrouwd mee: 1 op de 5 Nederlanders heeft weleens mee gedaan aan een dergelijke collectieve claim en 2 op de 3 zouden meedoen als de kans zich voordoet. Ook denkt driekwart meer kans te maken op compensatie in geval van een collectieve actie, dan wanneer ze een zaak alleen zouden moeten aanvechten.

Argwanend

De stichting Diesel Emissions Justice Foundation (DEJF) voert actie tegen Volkswagen in verband met het emissieschandaal in Europa. Femke Hendriks, directeur bij DEJF: ,,Het voeren van collectieve acties neemt toe in Nederland. En dat is een positieve ontwikkeling. Het bundelen van krachten is een uiterst effectieve manier om schade te verhalen voor grote groepen mensen die worden geraakt door dezelfde oorzaak. Een gezamenlijke vuist maken is nodig als tegenwicht tegen grote ondernemingen die wet- en regelgeving aan hun laars denken te kunnen lappen. Er is geen reden hier argwanend tegenover te staan. Het systeem van collectieve acties biedt juist toegang tot het recht, en zal het bedrijfsleven er van weerhouden negatieve gevolgen op de maatschappij af te wentelen.”

Lees ook: De beste manier om je bedrijf succesvol te maken: vertrouwen kweken