Nieuws Actueel

Meezingfeest met de Toppers goed voor miljoenenomzet

Dit weekend barst de hysterie weer los in de Johan Cruyff Arena, tijdens de veertiende editie van de van de Toppers in Concert. Met opnieuw drie uitverkochte concerten en een eigen merchandise lijn komt er voorlopig nog geen einde aan het succesvolle muziekconcept. Tijd om deze miljoenenbusiness eens onder de loep te nemen.

De Ondernemer | Foto: ANP 25 mei 2018

Toppersinconcert

In 2005 vormden het trio René Froger, Gerard Joling en Gordon voor het eerst de Toppers. Een paar jaar later treedt ook Jeroen van de Boom toe, terwijl Geer en Goor na elkaar even van het glittertoneel verdwijnen. Inmiddels heeft Gordon de Toppers definitief verlaten, is Gerard weer terug van weggeweest en mag Jan Smit zich sinds dit jaar ook officieel een Topper noemen.

Toppers-concept

Door keer op keer de Arena tot de nok toe uit te verkopen hebben de Toppers in de afgelopen jaren vele miljoenen opgebracht. Al een aantal jaar terug concludeerde Follow The Money dat met name de twee ondernemers achter het Toppers-concept binnen zijn gelopen door het concept.

Lees ook: Gordon opent nieuwe horecazaak in Amsterdam: The Toast Club

Die ondernemers zijn René Froger en Toppers-manager Benno de Leeuw. Als bedenkers van het concept ontvangen ze een deel van de winst. Wat die winst precies is, dat blijft giswerk, maar schijnt per persoon richting een paar ton te gaan. Tegen Follow The Money zei De Leeuw eens: "Je moet drie concerten draaien om eraan te verdienen; bij twee is het hooguit met de hakken over de sloot dat je geen verlies draait."

Lucratieve business

Maar ook voor de zangers is het een lucratieve business om onderdeel van de Topper-formatie te zijn. De zangers worden per reeks ingehuurd – hun inkomen staan dus meteen vast. Maar wat ze precies krijgen is een goed bewaard geheim. Follow the Money en Quote schatten het gage per concertreeks tussen de 4 en 8 ton. Het enige wat de artiesten en hun manager er ooit over hebben gezegd is dat de vergoeding voor de zangers is precies even hoog is. Maar een paar ton voor een paar weken tijd - inclusief repetities –is sowieso niet verkeerd.

Circus editie

De veertiende editie van het meezingfeest met de Toppers begint vanavond en bestaat uit drie shows. De dresscode tijdens deze Circus Edition is pretty in pink. Traditiegetrouw ontvangen de Toppers tijdens hun shows gastartiesten uit binnen- en buitenland. Dit jaar maken Snap! (Rhythm Is A Dancer, The Power, The First The Last Eternity) en Right Said Fred (I'm Too Sexy, Don't Talk Just Kiss) hun opwachting in Amsterdam.