Nieuws Actueel

Meisje-meisje met een missie

Sommige mensen trekken wel eens hun wenkbrauwen op, geeft ze toe. "Dan vinden ze het vreemd dat ik mezelf meisje-meisje noem. Zoveel roze om me heen heb, van glitters hou en het over kleine en grote meisjes heb. Word eens volwassen, zeggen ze dan, want niemand neemt je straks nog serieus."

Willemien Weerman | Beeld: Jan van den Brink 13 juli 2016

Elske meisjemeisje

Maar de 27-jarige Elske Kolkman - "ik ben een klein meisje want maar 1 meter 60" - volgt liever haar hart en probeert haar dromen waar te maken. Ze was als maatschappelijk werkster zeven jaar lang op verschillende terreinen actief en runt inmiddels een succesvolle coachingspraktijk in het buitengebied van het Achterhoekse Zieuwent.

Niet alleen uit de directe omgeving komen 'grote en kleine meisjes' naar haar praktijk, maar ook uit andere uithoeken van Nederland weet deze doelgroep haar te vinden omdat ze ook online hulp en inspiratie biedt.

"Ik merk dat veel meisjes worstelen met de vraag bij wie ze horen en wie ze zijn. Ze vergelijken dan wat op Instagram en Facebook voorbijkomt met wat er bij henzelf achter de schermen gebeurt. En dan lijkt het bij die ander altijd beter want alleen die ene mooie, vaak ook nog bewerkte foto, wordt gepost. Als iemand met een huildag onder een dekentje heeft gelegen, zie je dat niet op Instagram. Die meiden vragen zich dan af of er met hen iets mis is."

Meisjesenergie

Via haar praktijk, FiederElske, draagt ze ook een missie uit: de wereld voorzien van meer meisjesenergie. "Daarmee bedoel ik dat het lichte, luchtige, speelse en het plezier in dingen meer ruimte moet krijgen."

Meisjesenergie heeft volgens haar niets te maken met je jonger voordoen dan je bent, je ogen sluiten voor ellende of de naïviteit aan het stuur zetten. Ze zegt dat op dit moment het voor veel mensen moeilijk is om te doen waar ze echt blij van worden omdat de balans in de wereld scheef is. Er ligt te veel nadruk op systemen waar je in moet passen, op presteren, op het moeten, op de concurrentie en het behalen van resultaten die in kille cijfers worden uitgedrukt. "Welk aandeel plezier of levensgeluk daarin heeft, wordt nauwelijks uitgedrukt of ergens vermeld. Het telt niet mee. Ik geloof dat de wereld mooier wordt als de norm wordt dat je je hart gaat volgen. Dat je datgene gaat doen waar je blij van wordt, goed in bent en waarmee je ook nog iets kunt betekenen voor de wereld. Voor een klein meisje als ik is dat best een grote missie."

Ze is gewend soms vreemd aangekeken te worden: "Dan vinden ze me zweverig of onrealistisch. Dan zeg ik dat het niet van de ene op de andere dag hoeft. Mijn praktijk heb ik ook niet in een dag kunnen opbouwen en het duurde ook even voor ik helemaal los durfde te gaan met glitter en roze."

In haar missie probeert ze anderen mee te nemen door bijvoorbeeld haar e-book Minder ruzie met je dochter gewoon weg te geven. In augustus houdt ze de online Magische Meisjes Challenge; daarin kunnen volwassen vrouwen zich op een Facebookpagina bezighouden met de vraag wat er nodig is om zich (weer) eens een magisch meisje te voelen in een eigen sprookjesleven.

Ook via het opleiden van theekransjesspecialisten (bijeenkomsten waar niet alleen thee maar ook aandacht wordt geschonken) wil Elske haar missie uitdragen.

Inmiddels heeft ze in acht maanden tijd 115 collega's in Nederland en België opgeleid. "Sommige mensen zeggen dat ik te veel weggeef en mijn eigen glazen in gooi. Maar ik geloof niet in concurrentie, wel in samenwerking. Ik ben niet goed in wiskunde maar ik heb wel gemerkt dat geluk, liefde en succes de enige drie dingen zijn die zich vermenigvuldigen als je ze deelt."

Meer info: fiederelske.nl