Nieuws Actueel

Melkveehouder voelt niets voor schaalvergroting

Melkveehouder Rob Denissen wil niet meedoen aan schaalvergroting, aldus het Brabants Dagblad. ‘Kantoren in het groen.’

Maarten van den Hurk | Foto: Jeroen de Jong 19 mei 2016

Boer schaalverkleining 1065

De tap op het erf van koeienboer Rob Denissen geeft melk, vers van de koe, maar óók een interessante rekensom. Buren en andere klanten betalen hier op de rand van een euro per liter. Dat is heel wat meer dan de 25 cent die de boer vangt voor elke liter die met de tankauto richting fabriek gaat. "Als ik alle melk zo op mijn erf zou kunnen verkopen, dan had ik aan dertig koeien genoeg voor mijn inkomen."

KantoorplekkenKoeienRob, zoals Denissen (44) zich noemt op Twitter, wil kleiner gaan boeren. Dat wil zeggen, met minder vee. Op een ander terrein zijn zijn plannen groots. Denissen wil met zijn boerenbedrijf weer een logisch en gewaardeerd onderdeel zijn van een woon- en werkomgeving met vooral ook veel niet-agrariërs. "Getolereerd worden is niet genoeg! De mensen hier moeten trots kunnen zijn op mijn bedrijf. Dan word je gedragen door de omgeving."

In plaats van meer koeien wil Denissen wat kantoorplekken in zijn stal. En studio's voor pionierende ondernemers die bijvoorbeeld met zijn melk aan de slag willen, of die het gewoon lekker vinden om in het groen kantoor te houden. "Zeker niet iedereen zal tussen de koeien willen werken. Maar sommigen juist wel."

SchaalvergrotingDe boer die de burger oproept om op zijn erf te komen werken. Zodat hij wat huur beurt en wat melkgeld kan laten schieten. Deze insteek valt op. Want schaalvergroting is nog altijd een uitgangspunt in de Nederlandse veehouderij.

Bij innovatie hoort groei, blijven boeren zeggen, een nieuwe stal moet groter zijn dan de oude. Maar met de veestapel groeien ook de mestberg én het verzet van burgers. Die weg wilde Denissen niet gaan op de Piet van Meintjeshoeve in Heukelom.

Dat besef groeide toen hij in 2009 een bouwtekening klaar had voor een nieuwe stal met 200 koeien, meer dan een verdubbeling. "Eerst was ik daar trots op. Maar het begon te knagen. Wil ik zelf wel zo groeien, of word ik die kant op geduwd?"

Nieuwe wegenDenissen verliet het spoor van schaalvergroting en zoekt sindsdien nieuwe wegen. De melktap op zijn erf is er één. Hij bezocht sessies over duurzaam ondernemen, eerst in agrarische kringen en later ook daarbuiten, bijvoorbeeld op de Dutch Design Week.

Nu heeft hij een bouwtekening voor een stal met maximaal 80 koeien, maar mét kantoorplekken. Gesprekken hierover met de gemeente zijn gestart. Gladjes verlopen die niet meteen, want het bestemmingsplan trekt andere grenzen dan de boer.

CrowdfundingZo is ook de financiering van circa een miljoen euro lastig. De bank weet niet goed raad met de plannen, Denissen denkt nu aan een deel via crowdfunding: "Iedereen wil dat de landbouw verandert. Maar als je dan met nieuwe ideeën komt, loop je tegen regeltjes aan die het moeilijk maken."

Bijval is er ook. Het provinciebestuur volgt Denissen met enthousiaste interesse. Omwonenden helpen nu en dan bij karweitjes rondom het erf, zoals plantacties. In ruil hiervoor mogen zij sla en aardappels verbouwen in een buurtmoestuin op Denissens grond. "Zo helpen we elkaar vooruit."