Actueel

Melkveehouderij Broekland gaan biologisch

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Koeien zijn tegenwoordig vaak te zien in weilanden zonder bloemen, maar bij het melkveebedrijf van Erik en Rianne Valk is dat anders. De ongeveer negentig beesten grazen in een weiland waar ze zich ook te goed kunnen doen aan paardenbloemen. Een bewuste keuze; niet de bloemen doodspuiten, maar laten staan. "Ze zijn er gek op", aldus melkveehouder Valk.

BiologischDe keuze om biologisch te gaan is een proces geweest wat bij Erik en Rianne zo'n vijftien jaar heeft geduurd. "Het begint met dat je aan de praat raakt met mensen die er wat anders in staan. Een van de dingen waar wij anders over zijn gaan denken was de manier waarop wij de beschikbare mest beter zouden kunnen gaan benutten. In 2001 zijn wij begonnen om mest te gaan behandelen met positieve bacteriën. Om gezond voedsel te maken heb je een gezonde bodem nodig. Die bodem moet je dus voeden met gezonde mest. Dit terwijl er nu veelal letterlijk verrotte drijfmest in de bodem wordt geïnjecteerd. Er is dan feitelijk sprake van een rottingsproces.

Natuurlijke elementenDoor de aangepaste voeding van de koeien en de toediening van positieve bacteriën aan de mest is er sprake van een rijpingsproces: eiwitten worden dan opgebouwd in plaats van afgebroken en de stikstof blijft in de mest. De energie die de mest bevat moet je bewaren, dat is namelijk voedsel voor het bodemleven. Om het bodemleven optimaal te laten functioneren brengen wij de mest op de bodem zodat lucht, licht en water hun werk kunnen doen. Op deze manier boeren is het optimaal gebruik maken van de natuurlijke elementen."

Lees verder onder de advertentie

VoedselkwaliteitGaan voor kwaliteit is iets wat Erik en Rianne hoog in het vaandel hebben staan: "Ik zou graag meer uitgedaagd worden op het gebied van voedselkwaliteit. Het systeem zou veranderd moeten worden. Melk als gezondheidsproduct. Niet meer van hetzelfde maken, maar uitgedaagd worden om producten te leveren welke alle voedingsstoffen bevatten die de natuur ons te bieden heeft. Steeds meer consumenten vragen hier al naar."

MinisterieOok pleit Valk er met zijn vrouw voor om Landbouw weg te halen bij het ministerie van Economische Zaken. "Landbouw valt nu onder Economische Zaken. Als gevolg daarvan zie je een beleid waarbij het grotendeels gaat om meer productie. Wij pleiten er voor om het onder te brengen bij het ministerie van Volksgezondheid.

Als voedselproducent hebben wij als boeren op die manier een grotere uitdaging. We moeten niet vergeten dat wij als melkveehouders voedsel maken voor de meest kwetsbare groep. De manier waarop wij nu bezig zijn geeft ons veel voldoening en we hebben het idee dat we weer aan landbouw doen in de meest letterlijke zin van het woord; bouwen aan land."

Lees verder onder de advertentie