Nieuws Actueel
Mepavex tilt opslag gevaarlijke stoffen naar hoger plan
Met Noordland 12 tilt Mepavex de opslag van gevaarlijke stoffen naar een hoger plan, schrijft BN/De Stem. "We bouwen volgens de regels van over vijf jaar."

Aan de buitenkant is het een opslagloods als alle andere van Mepavex Logistics. Blauw. Met volop plek om vrachtwagens in en uit te laden. Noordland 12 verrijst aan de westkant van het gelijknamige bedrijventerrein in Bergen op Zoom. Als eerste gebouw op de 14 hectare die Mepavex er in 2013 kocht. Het is meteen het grootste magazijn van Mepavex tot nu toe. Maar Noordland 12 is meer dan de zoveelste opslagloods. Dit is een gebouw waar Mepavex gevaarlijke stoffen gaat opslaan. Voorbij de regeltjes van dit moment. "We tillen de opslag naar een hoger plan, bouwen volgens de regels zoals we die over vijf jaar pas verwachten", vertelt Arn van der Vorst, directeur van Mepavex Logistics tijdens een rondleiding.
InvesteringDaarom is er een investering van twintig miljoen euro met de 20.000 vierkante meter gemoeid. "Het is veertig à vijftig procent duurder dan een magazijn voor gevaarlijke stoffen normaal is." Met dat soort stoffen mag niks mis gaan. En als er wat gebeurt, moet de impact zo klein mogelijk blijven. "We hebben alleen al voor 1,3 miljoen euro aan brandwerende deuren. Die bestonden niet. Zijn speciaal voor dit gebouw ontworpen."
De opslag vindt plaats in een reeks van afzonderlijke metershoge cellen. Elk met een eigen blussysteem. En met een afvoer naar een opslag onder het gebouw. Zodat er bij brand niks in de omgeving terecht komt. "We hebben niet alleen gekeken naar hoe je de stoffen opslaat, maar ook hoe je blust."
BlussenWant soms is blussen met water er de oorzaak van dat een brand nog groter wordt. In het nieuwe magazijn komen stoffen die wel met water zijn te blussen in een gedeelte te staan waar een waterblussysteem is ingebouwd. En waar de sprinklers op elk niveau van de stellingen zitten. Twee megatanks bij het gebouw, elk met 10.000 kuub water en twee zware dieselpompen zorgen er voor dat er onmiddellijk kan worden geblust als dat nodig is. Andere compartimenten hebben een gasgeblust systeem. Dat verdringt de zuurstof. Hier komen straks stoffen die nooit of te nimmer met water in aanraking mogen komen. "We hebben daartoe de grootste gasvoorraad van Nederland", wijst Van der Vorst op een imposante ruimte vol drukcilinders. Alle wanden zijn zestig minuten brandwerend. En dat geldt ook voor het dak. "De eis van de brandweer is dertig minuten."
SnuffelsysteemIn al die compartimenten zit bovendien een snuffelsysteem, kilometers slangetjes die ‘ruiken’ of er schadelijke stoffen vrijkomen. "Want de gezondheid van onze medewerkers staat voorop." In het magazijn zelf is tussen de opslag van de gevaarlijke stoffen en de plek waar wordt gelost en geladen een extra ruimte die volledig kan worden afgesloten. Ook weer voor de veiligheid. In Noordland 12 vinden straks twintig mensen werk. Het gebouw is nog uit te breiden met een extra 10.000 vierkante meter. Ernaast komt Noordland 13, voor minder gevaarlijke stoffen.
De vraag naar de opslag van gevaarlijke stoffen groeit nog steeds. Handelshuizen kopen partijen in en hebben opslag nodig, maar ook een verffabrikant werkt samen met het bedrijf omdat het bij de fabriek geen eigen opslag heeft. Op het voorste gedeelte van bedrijventerrein Noordland, waar zich nu nog de hoofdzetel van Mepavex bevindt, is Noordland 6 ook een magazijn voor gevaarlijke stoffen. Hier is een blussysteem met schuim. Het is 10.000 vierkante meter. Met de drie verschillende blussystemen (gas, water en schuim) kan het bedrijf zowat alles dat gevaarlijke stof is, opslaan.