Jari Vogels, afgestudeerd fiscaal econoom, ontdekte na zijn studie dat techniek hem eigenlijk veel meer interesseert. Hij verdiepte zich in de toepassing van nieuwe camera- en lichttechnieken voor de varkenshouderij en gebruikte de stal van zijn vader als proeftuin. Met succes. Overal in de stal van Vogels zijn vader hangen nu slimme camera’s die het gedrag van de varkens 24 uur per dag vastleggen.
Varkens kunnen voortaan continu vanaf een afstand worden gecontroleerd. Ook tijdens rusttijden als boeren hun dieren liever niet storen. Bij problemen in een afdeling kan het gedrag van de dieren achteraf worden teruggekeken en geanalyseerd. In slow motion of juist versneld. Slimme camera’s kunnen automatisch afwijkend gedrag binnen een groep dieren signaleren en een bericht sturen naar de boer.
Door het licht in de stal ’s ochtends geleidelijk te laten oplichten en ’s avonds geleidelijk te dimmen, wordt het natuurlijk dag- en nachtritme ondersteund
Jari Vogels, ondernemer
Varkens die ongemak ervaren laten ander gedrag zien dan vitale, tevreden dieren
De informatie levert, in combinatie met al bestaande meet- en regeltechnieken, veel nieuwe informatie op voor de varkenshouder. Afwijkend gedrag bij varkens kan komen door een technisch probleem met voer, water, staltemperatuur, vloerverwarming of de luchtkwaliteit.
Varkens die ongemak ervaren laten ander gedrag zien dan vitale, tevreden dieren. Hetzelfde geldt voor varkens met een opkomend griepje en voor varkens met pestgedrag. Ongemak, gekwakkel en vervelend gedrag in de groep veroorzaak afwijkend gedrag. Boeren kunnen de varkens in zo’n geval controleren, technische problemen oplossen en kwakkelende dieren extra zorg en ondersteuning bieden. Varkens met probleemgedrag worden apart gezet. In de toekomst is het zelfs mogelijk om individuele varkens te herkennen op basis van gezichtsherkenning.
Lees ook: Het ei van Kipster: misschien wel de duurzaamste keten van Nederland
Juiste lichtkleur en lichtintensiteit beïnvloedt gedrag en gezondheid varkens
Naast slimme cameratechnieken past Vogels ook nieuwe lichttechnieken toe om het gedrag van varkens te beïnvloeden. ,,Het oog van varkens werkt anders dan dat van mensen. Het juiste licht zorgt ervoor dat varkens beter zien. De kleur en toon van licht heeft bovendien invloed op de stemming van varkens zo is algemeen bekend'', vertelt de ondernemer.
Vogels: ,,Door het licht in de stal ’s ochtends geleidelijk te laten oplichten en ’s avonds geleidelijk te dimmen, wordt het natuurlijk dag- en nachtritme ondersteund. Roder licht in de avond brengt de dieren tot rust en bereidt ze voor op de nacht. Helder licht in de ochtend activeert varkens en zorgt ervoor dat ze gaan eten. Blauwe en witte lichtkleuren geven varkens het gevoel van de lente. Het stimuleert hun vruchtbaarheid.''
Lees ook: Heeft de boer nog toekomst? ‘Natuurlijk!’, zeggen jonge boeren in opleiding
Schat aan informatie om het de dieren beter naar de zin te maken
Vogels combineert zijn licht- en cameratechnieken met de toepassing van wifi en van betaalbare, draadloze sensoren. Overal in de stal meten sensoren CO2, ammoniak en luchtvochtigheid. In combinatie met cameratechnieken, levert het een schat aan informatie die boeren kunnen gebruiken om het de dieren meer naar hun zin te maken. De camera’s beveiligen het erf en hebben ook een maatschappelijke functie. Een kijkje nemen in de stallen van Jan Vogels? Dat kan hier.
Lees ook: Hoe ‘supermarkt voor de boer’ uitgroeide tot multinational