Nieuws Actueel

Met deze 6 tips ga jij het maken als spreker

De Amerikaanse Tony Robbins weet als spreker al jarenlang indruk te maken op duizenden mensen. Wat kun jij leren van deze, en andere topsprekers? 6 tips voor een succesvolle sprekerscarrière.

Vincent Krijtenburg | Foto: ANP 12 februari 2019

Tonyrobbins ANP

Niels Verwij (Dekbed Discounter), Pauline Mulder (PFM) en Duncan Stutterheim (ID&T). Zomaar een paar voorbeelden van ondernemers die in te huren zijn als spreker. Naast het runnen van hun onderneming, delen ze kennis met het grote publiek. De één uit ideologie en de ander uit een commercieel oogpunt.

Jan Kramer deed als oprichter van sprekersbureau Topspeakers kennis op in de dagelijkse praktijk en tijdens de ontmoeting die hij in 2009 in Orlando had met Tony Robbins. “De fascinatie was niet zozeer vanwege zijn befaamde trainingen, maar meer om zijn marketingtechnieken, performance en de setting. De weg naar de top is bepaald niet over rozen gegaan. Een kijkje achter de schermen leverde heel veel op”, zegt hij. Voordat je zelf het podium opklimt is het verstandig om de onderstaande tips van Jan Kramer ter harte te nemen:

Lees ook: Vier groeilessen van beddengoedbaas Niels Verwij (Dekbed Discounter)

1 - Zorg voor exposure

Bewijs jezelf als relevante spreker en wordt de koning van het evenement. Volgens Kramer kun je jezelf best wel eens gratis aanbieden bij organisaties als de boekingen even niet lekker lopen. “ Ik doe het voor sommige sprekers heel selectief en het werkt goed. Maak nooit kenbaar dat het gratis is, behalve als het bewust om charity gaat. Exposure, Exposure.”

2 - Schrijf een boek

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, een boek schrijven. Maar volgens Kramer is boek schrijven het ultieme pr-middel van een spreker. “Het uitgeven van een boek is niet meer zo kostbaar. Niemand hoeft te weten dat de oplage vrij beperkt is. Sterker nog: eerste editie uitverkocht een tweede en een derde druk komt eraan, klinkt ook razend interessant.”

Lees ook: Hoe Pauline Mulder met Rico Verhoeven haar boxers op de markt zet

3 - Wees creatief met pr-technieken

Door met relevante feiten onder de aandacht te komen van media, maak je kans op waardevolle publicaties. Kanttekening daarbij is dat publicaties geen garantie zijn voor boekingen. Kranten en televisie zijn volgens Kramer de meest effectieve media. “Als kickbokser Rico Verhoeven bij RTL Late Night of Jinek is geweest, liggen de opdrachten de volgende ochtend in de mailbox te wachten. Maar ja, om zo maar bij Jinek aan te schuiven, lukt gewoon niet.”

4 - Oefen en evalueer

“Wie Tony Robbins ooit op het podium heeft gezien, krijgt direct ontzag voor zijn enorme improvisatietalent. Maar helaas, niets is minder waar. De teksten worden goed ingestudeerd en er wordt zo min mogelijk van de planning afgeweken. Bij iedere presentatie zitten er minimaal twee analisten in de zaal die kundig meeschrijven wat Tony vertelt. Als van de ‘rode draad’ wordt afgeweken, wordt het behandeld tijdens de evaluatie. Hoe reageerde het publiek? Volgende keer wel of niet meenemen in de presentatie?” Naar verluidt worden de beste grappen van spreker Jos Burger (een fan per dag) bedacht door cabaretier Guido Weijers.

5 - Zet je ego aan de kant

Het ego van een spreker is volgens Kramer vaak erg groot. “Ik krijg wekelijks mails van sprekers die naar eigen zeggen hun sporen hebben verdiend en graag meer opdrachten willen”, zegt hij. Er volgen dan lastige gesprekken. “Mijn wedervraag is: hoeveel omzet heb je momenteel en hoeveel optredens heb je gehad in de afgelopen drie maanden. Zit het publiek echt op je te wachten en willen organisaties een goed bedrag voor je neerleggen?” Veel sprekers gaan alleen uit van hun eigen verhaal en niet wat het publiek graag wil horen. Het advies is dan ook om zoveel mogelijk dingen te testen in kleine vertrouwde omgevingen. “Leer van de opmerkingen en kritieken en sla het niet te snel in de wind. Maar schakel ook de sociale media in en vraag naar reacties.”

6 - Doe het samen

De eerder genoemde Tony Robbins heeft naar verluidt een organisatie met 120 mensen op de loonlijst. Ook bekende DJ’s hebben een team van mensen om zich heen. Bij de Nederlandse sprekers, is het overzichtelijker, zegt Kramer. “Het zijn vaak kleine teams die zich over de sprekers ontfermen maar wel met een hele goede onderlinge wisselwerking. Dat kan ook met een vaste secretaresse zijn, zoals Jos Burgers en Ben Tiggelaar hebben. Maar daarnaast hebben ze ook goede adviseurs, die zorgen voor veel strategische adviezen, nieuwe richtingen en het in kaart brengen van nieuwe ontwikkelingen.”

Succes komt nooit aangewaaid. Geef dus niet te snel op, kom in actie, en laat weten dat je er bent!