Nieuws Actueel

Met robotarmen mooie gebouwen maken

Architect Wessel van Beerendonk (26) is een ondernemer met een droom en daarvoor haalt hij graag de broekriem aan.

Eduard Voorn | Marco de Swart 30 september 2016

Wesselsvanbeeren 1065

Met speciale software en industriële robotarmen willen hij en zijn partners met Studio RAP, Robotics Architecture Production, gave gebouwen realiseren.

Wessel staat bovenop een grijze container en kijkt neer op zijn 'koninkrijkje'. Beneden staat een 6-assige robot op rails. In het Innovation Dock op de voormalige RDM-werf op de Rotterdamse Heijplaat huurt hij samen met partners een kavel.

Wat maken jullie met deze robotten?,,Wij ontwerpen gebouwen en die maken wij gedeeltelijk hier met industriële robotarmen. Voor een halte van de Rotterdamse Watertaxi hebben we nu een abri ontworpen met een spectaculaire overkapping. Deze gaan we samen met onze betonpartner Bruil 3D-betonprinten."

Wat is je drive?,,Tijdens onze studies bouwkunde vonden we het vreemd dat we altijd alles in 3D ontwerpen, het daarna plat slaan, om het vervolgens weer in 3D te bouwen. Heel merkwaardig. Het gevolg is dat er daardoor teveel overbodige schakels zitten tussen het ontwerp en de uiteindelijke realisatie. De faalkosten nemen hierdoor toe en al onze creativiteit wordt tenietgedaan."

Staat hier de digitale Rem Koolhaas?Hij aarzelt even. ,,Ja, uiteindelijk willen we met behulp van onze software en robots gebouwen realiseren die we zelf ontworpen hebben. We hebben al het een en ander samen met het architectenbureau van Ben van Berkel, UNStudio, gedaan."

Hoe financier je Studio Rap?,,Zelf, zonder vreemd vermogen. Er is belangstelling door financiers, maar dan moeten we teveel van onze aandelen overdragen. We doen het niet zomaar, de ziel van het bedrijf moet wel blijven bestaan.''