Nieuws Actueel

Metamorfose voor Middelburgs winkelcentrum

Nog ruim twee jaar en dan staat er in het hart van de Middelburgse wijk Dauwendaele een geheel vernieuwd winkelcentrum. Slager Ab de Visser is er van overtuigd dat na elf jaar praten en plannen maken het nu gaat lukken, schrijft de PZC.

Emile Calon | Foto: Stock 13 januari 2017

Openingstijden supermarkten emte oud en nieuw oudjaarsdag nieuwjaarsdag 2016 2017

,,Als de gemeenteraad akkoord gaat, starten we april volgend jaar en anderhalf jaar later moeten we klaar zijn", zegt de voorzitter van de ondernemers van het winkelcentrum. Dan staat er daar een winkelcentrum met twee supermarkten, meerdere winkels en appartementen.

Leegstand

Winkelcentrum Dauwendaele ziet er nu zeer gedateerd uit en kent redelijk wat leegstand. ,,Maar we zijn nog wel steeds het Middelburgse winkelcentrum met het grootste aanbod", aldus De Visser. ,,Want waar vind je in Middelburg een winkelcentrum met en een groenteboer, en een visboer en een slager?" Hij herinnert er ook aan dat er ooit vijf banken in het winkelcentrum zaten. ,,Ja, echt vijf. Dat is nu ondenkbaar hè. Nu hebben we alleen nog twee pinautomaten."

Elkaar versterken

Zowat alle ondernemers die nu een bedrijf hebben in het winkelcentrum blijven, verzekert De Visser. ,,Maar ze hebben straks wel meer ruimte." Ook komen er nieuwe. ,,Ze staan in de rij." Het is volgens hem nog niet bekend welke supermarkt erbij komt. ,,Daar worden nog gesprekken over gevoerd." Zelf hoopt hij op een discounter zodat het winkelcentrum de klanten straks een compleet assortiment kan aanbieden. Hij wijst ook naar het winkelcentrum in de Magistraatwijk waar zowel Lidl en Emté gevestigd zijn en elkaar en de andere bedrijven versterken. ,,Daar hopen we hier ook op."

Slopen en herbouwen

Het is de bedoeling dat het winkelcentrum in delen wordt gesloopt en herbouwd zodat klanten niet elders hun boodschappen hoeven te doen. De Visser benadrukt dat ze niet alleen uit de wijk Dauwendaele zelf komen. ,,We zien hier ook mensen uit Arnemuiden, Nieuw- en Sint Joosland, Oost-Souburg en andere Middelburgse wijken. Want we hebben, ondanks de leegstand, heel veel te bieden."

Krediet

Het Middelburgse college is bereid een krediet van 2,7 miljoen beschikbaar te stellen voor de herstructurering van het winkelcentrum. Dat is fors meer dan het oorspronkelijk toezegde bedrag. In 2014 stelde de gemeenteraad namelijk nog 1,6 miljoen euro beschikbaar. Het college verhoogt dat bedrag nu met 1,1 miljoen omdat het het heel belangrijk vindt dat het winkelcentrum een grote opknapbeurt krijgt. Die vernieuwing wordt gezien als een van de belangrijkste projecten om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.