Nieuws Actueel

Festivalorganisatie Meubel Stukken in zwaar weer

Het gaat niet goed bij 'feestaannemer' Meubel Stukken, zo schrijft Het Parool. De organisatie van Valtifest, OWAP en Manifesto heeft een betalingsachterstand bij artiesten en bezoekers. 'Mensen zijn niet blij, dat is logisch.'

David van Unen | Foto: Amaury Miller 5 januari 2017

Meubelstukken 1065

Festivalorganisator Meubel Stukken heeft in elk geval met vlaggenschip Valtifest verlies geleden, zo blijkt uit mails die het bedrijf naar artiesten heeft gestuurd. Dusdanig veel dat zeker veertig van de zestig artiesten die op het festival in september optraden nog op geld wachten. Hoeveel medewerkers, die dus niet als artiest voor het festival werkten, nog niet zijn uitbetaald, is onduidelijk. Sommige artiesten geven aan van boekingen eerder in 2016 ook nog geen cent gezien te hebben.

In november is curator Vermeulen.Ulutuz door Meubel Stukken ingeschakeld om een crediteurenakkoord te sluiten met de gedupeerden. Daarbij wordt getracht in elk geval een vergoeding uit te keren aan betrokkenen. De curator heeft de opdracht teruggegeven, omdat ook voor zo'n constructie niet genoeg geld in kas bleek te zijn.

Regelingen

Peter van der Meulen, oprichter en directeur van Meubel Stukken, bevestigt dat Valtifest in 2016 een riant verlies heeft geleden. "Tussen de zestig- en zeventigduizend euro." Dat kwam voornamelijk door tegenvallende kaartverkoop. Zo'n tweeduizend mensen minder dan gehoopt kochten een kaartje voor het festival. Omdat Van der Meulen in mei zijn twee voormalige compagnons bij Valtifest uitkocht, was er geen buffer meer en bleek het onmogelijk investeerders, medewerkers en artiesten te betalen.

"Daar zijn mensen niet blij mee en dat is logisch. Helaas is het nodig om regelingen te treffen. Omdat we moeten bezuinigen zit er niemand op sociale media en raak je het overzicht wat betreft communicatie kwijt."

Italiaanse rederij

Een andere slag voor het bedrijf is bootfestival Ship Happens, dat in 2014 werd aangekondigd. Van 6 tot en met 8 mei 2016 zou een luxe cruiseschip van een Italiaanse rederij met 1160 hutten erop uitvaren voor drie dagen feest, waarbij eten, drinken en slapen in de prijs inbegrepen zaten. Voorwaarde was dat de kaarten twee jaar vooruit zouden worden gereserveerd, met een aanbetaling van 250 euro. Binnen een week was het festival 'uitverkocht'.

Een snelle rekensom leert dat Meubel Stukken meer dan een kwart miljoen euro aan aanbetalingen moet hebben ontvangen. Het festival vond in mei vorig jaar echter niet plaats. Wel volgde een mail van Van der Meulen naar inmiddels boze aanbetalers, in handen van VPRO's 3voor12: 'Het wordt wel wat duurder dan we eerder hebben aangeboden. Dat komt doordat de rederij die ons in de steek heeft gelaten ons destijds een te goedkoop en naar wij inmiddels hebben geconstateerd onrealistisch aanbod heeft gedaan.'

Waar het nu op hangt is de verzekering van het project via een reisbureau. Anders dan bij festivals als Lowlands of het ooit ook door Meubel Stukken georganiseerde Bungalup zou Ship Happens als reis worden gezien, die verzekerd dient te worden volgens de richtlijnen van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. In een mail aan kaartkopers liet Van der Meulen gisteren weten dat het bootfeest 'hoe dan ook doorgaat'.

Manifesto

Meubel Stukken blijft feesten geven. Op 27 december vond in Paradiso Manifesto nog plaats. "Ik snap dat niet," zegt een boze artiest die nog op geld van Valtifest wacht. "'Wij horen en krijgen niets, maar Meubel Stukken gaat stug door." Op Facebook is Valtifest 2017 ook al aangekondigd. "Met het geld uit die kaartverkoop willen ze waarschijnlijk de artiesten van 2016 betalen."

Van der Meulen: "Onze intentie is iedereen te betalen." Stoppen met zijn bijna twintig jaar oude onderneming is hij vooralsnog niet van plan. "Ondernemen zit in mijn bloed. Als er nu faillissement wordt aangevraagd krijgt niemand meer iets. Alleen de curator."