Toen Michiel Witteveen in 2018 geen geschikte overnamekandidaat vond voor huishoudketen Blokker, een opdracht die hij als president-commissaris van de familie Blokker had gekregen, besloot hij het zelf te doen. Met succes, Blokker leefde onder Witteveens Mirage Retail weer op, schrijft Tubantia.
Er gebeurt veel tegelijkertijd in de winkelstraat, zo is de afhandeling van het Perry Sport-faillissement in volle gang. De curator geeft voor die keten aan goede kans te zien op een doorstart.
De winkeldokter, die eerder investeerde in winkelketens als Witteveen Mode, Palthe, Toys ‘r’ Us, McGregor en Sissy Boy, voegde in 2019 de failliete speelgoedketen Intertoys aan Mirage Retail toe. In 2020 volgden de elektronicazaken van BCC. De Belgische activiteiten van Blokker en Big Bazar werden verkocht. Een beursgang lonkte.
Maar inmiddels is de situatie gespiegeld. BCC ging afgelopen oktober failliet. Intertoys is op een haar na verkocht en Blokker volgt op termijn. Van grootste winkelbedrijf met duizend zaken lijkt Mirage op weg richting nul.
Waarom wilt u er vanaf?
,,Ik moet me afvragen hoeveel verandering ik nog kan brengen. In zo’n overgangsfase heb je een dominant mannetje nodig. Dat ben ik. Dat stadium hebben we gehad, nu moeten andere mensen het doen. Ik word in januari 70. Het houdt ook een keer op. Op korte termijn stap ik er uit. Ik blijf betrokken aandeelhouder.”
,,Ik heb niet zoveel keuze: òf ik geef het aan mijn kinderen òf ik verkoop. Aan mijn kinderen geven doe ik niet, dus gaan die aandelen naar iemand die er goed op kan passen.”
U staat op het punt Intertoys te verkopen.
,,De verkoop zal vlak na dit cadeauseizoen gebeuren. We hebben heel goed gekeken naar de nieuwe koper. We praten echt niet alleen over de prijs, maar ook over zijn plannen en ervaring. We hebben Intertoys niet weer op poten gezet om het vervolgens te laten misgaan. Intertoys was failliet toen we het overnamen. Daar was dus in één klap alles af waardoor het slecht liep. Daarmee was het meteen veel verder dan Blokker, Big Bazar of BCC.”
Lees hier het hele verhaal: Moederbedrijf zet Intertoys te koop, BCC en Blokker volgen
Dat lukte niet bij BCC?
,,Door Oekraïne is de hele markt voor consumentenelektronica in elkaar gekletterd. Als je in een markt die 20 procent daalt geen marktleider bent, zoals BCC, dan is er geen redden meer aan. Dan moet je niet doormodderen. Dat klinkt hard, maar het is niet anders.”
Dat het niet gelukt is bij BCC is heel naar, heel zuur, heel vervelend voor al die mensen
,,Dat het niet gelukt is bij BCC is heel naar, heel zuur, heel vervelend voor al die mensen. Ik krijg ook haatmails. Maar veel medewerkers beseffen niet dat ze bij een bedrijf werkten dat verlies op verlies maakte. Onder de vorige eigenaren en bij ons.”
Big Bazar heeft het ook niet gered.
Geïrriteerd: ,,Big Bazar is al 2 jaar niet meer van ons. Net als Blokker België. Dan maakt een ander daar een fuckup van en dan komen ze mij zeggen: dat staat op jullie conto.”
,,In de koper van Blokker België hebben we ons gewoon vergist. Maar ik vind Heerke Kooistra, die Big Bazar heeft overgenomen, een goede ondernemer. We hebben hem nog wat geld meegegeven om te zorgen dat het zou lukken. Dat die man dan in de coronastorm terechtkomt, kan ik niet helpen. Hij ook niet.”
Met Intertoys is de uitverkoop niet over. Daarna volgt Blokker?
,,Blokker staat helemaal niet in de etalage. Er zijn nog dingen die we moeten aanscherpen en verbeteren. Daar zijn we voorlopig nog mee bezig. Als wij het stokje overgeven, doen we het goed. En misschien doen we het wel niet. Zeggen we over 2, 3 jaar iets heel anders.”
,,Blokker staat er nu veel beter voor dan toen wij het overnamen. De omzet ligt boven vorig jaar, vanwege de hogere prijzen. Alleen zijn de bezoekersaantallen lang niet op het oude niveau. We hebben bij Blokker, vergeleken met dezelfde dag vorig jaar, 8 procent minder klanten: 58 miljoen. Nog steeds heel veel, maar ze kopen minder.”
Lees hier het plan dat Witteveen had tijdens de overname om Blokker weer winstgevend te krijgen.
Een beursgang als groep was chiquer geweest dan uitverkoop.
,,Die beursgang was voor mij hét uitstapmoment geweest. Maar belangrijker: het zou continuïteit en zekerheid geven aan de héle onderneming. Het is ons niet gegund. Dus moet het er nu in onderdelen uit.”
,,De belangrijkste reden dat de beursgang niet doorging, was niet het beursklimaat of de inflatie. Zelfs niet Oekraïne. Dat was de verhoging van het minimumloon met 10 procent. Met ons kostenniveau zouden we dat nooit goedmaken. Dan maak je mensen aandeelhouder met een verhaal waarvan je vooraf weet dat het niet uitkomt. Daar word je meedogenloos op afgerekend.”
Er zijn alweer plannen voor een verdere verhoging. Hoe gaan jullie daarmee om?
,,Als de lonen verder stijgen, komen er meer faillissementen. We kunnen niet méér verkopen, integendeel. De prijzen kunnen niet oneindig omhoog.”
,,Dat betekent maar één ding: winkelondernemers gaan het met minder mensen doen. Daar zit je dan met je loonsverhoging, maar zonder baan. Ik zou liever 12 euro per uur verdienen met baanzekerheid, dan 16 euro zonder werk. En als je wel werk hebt, is je salaris een derde hoger, maar de prijzen stijgen ook. Het gaat er drie keer zo hard weer uit.”
Ik zou liever 12 euro per uur verdienen met baanzekerheid, dan 16 euro zonder werk
,,Dit kan gewoon niet uit. Er werken 843.000 mensen in de detailhandel, een aanzienlijk deel verdient rond dat minimumloon. Daar komt straks per uur vier euro bij. Wie gaat dat voor al die mensen betalen? Ik gun iedereen een gezond loon. Maar het moet ergens vandaan komen.”
,,Maar dat is de politiek: beloven, beloven, beloven om stemmen te winnen maar niet nadenken over de gevolgen. Maak het nu maar eens waar, politici, zonder dat het leidt tot massaontslagen.”
Wat betekent dat voor de winkelstraat?
,,Dat er steeds minder winkels komen, als eerste in kleine steden en dorpen. Stel, een dorps-Blokker heeft een jaaromzet van 5 ton. Dan stijgen de lonen 10 procent. Dat dorp kan geen 50.000 euro omzetstijging opbrengen. En je kunt qua service en veiligheid niet met nog minder mensen werken. Ze staan al vaak met z’n tweeën in de winkel. Dus gaat die zaak dicht.”