Nieuws Actueel

Microsoft betaalt 20 miljoen dollar om schenden privacy kinderen

Microsoft betaalt een boete omdat het techconcern illegaal gegevens van kinderen onder de 13 jaar heeft verzameld. De schikking volgt op beschuldigingen van de Amerikaanse toezichthouder FTC en bedraagt 20 miljoen dollar, omgerekend ruim 18 miljoen euro.

ANP 6 juni 2023

ANP060623054 1

Microsoft verzamelt gegevens van mensen die zich aanmelden voor Xbox Live, een onlinedienst die Microsoft aanbiedt voor zijn Xbox-gameconsole. Voor die registratie moeten gebruikers hun naam, e-mailadres en leeftijd doorgeven, die Microsoft vervolgens bewaarde. Ook kinderen van onder de 13 jaar registreerden zich, wat volgens de FTC in strijd is met de Amerikaanse wet op onlineprivacy.

Microsoft legde de schuld tot nu toe bij een "onverwachte storing in het bewaren van gegevens" en beloofde zijn systemen te verbeteren. Het techconcern heeft er nu mee ingestemd om binnen twee weken alle informatie van jonge gebruikers te verwijderen als deze is verzameld zonder toestemming van ouders .

Met de schikking voegt Microsoft in een rijtje andere grote concerns. Hiertussen staan bijvoorbeeld Amazon, Google en ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. Ook zij hebben te maken gehad met boetes van de FTC voor het verzamelen van gegevens van kinderen zonder dat ouders daar toestemming voor hadden gegeven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws