Nieuws Actueel

Middeleeuws pand in Amersfoort moet energiezuinig worden

Een middeleeuws pand aan de Krommestraat in Amersfoort wordt vanaf vandaag onder handen genomen om de energiemeter op nul te krijgen. Vooral zonne-energie en isolatie en misschien ook wind moeten daarvoor zorgen, meldt het AD.

Johan Hardeman | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 10 maart 2016

Flip van der burgt amersfoort krommestraat restauratievan de burgt strooij bv bouwbedrijf pilot energiezuinig energie033

Voor de klus tekenen bouw- en restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij BV en de organisatie 033Energie. Het betreft een pilotproject.

Power-windowsHet nul-op-de-metermaken van het gemeentelijke monument, wordt nog een flinke uitdaging, denkt Yvonne Feuerhahn van 033Energie. Op het dak van het pand aan de Krommestraat mogen geen zonnepanelen worden aangebracht.

Dat maakt het opwekken van genoeg energie meteen een stuk moeilijker. Het probleem is voor een deel te tackelen door powerwindows te plaatsen, dat zijn ramen die zonne-energie opwekken. Maar die leveren minder op dan panelen.

Nieuwe schilDe oudste balken in het monument dateren van 1399 en een deel van de muren is van middeleeuwse kloostermoppen gemaakt. Dat maakt het lastig om ingrijpende verbouwingen te plegen.

Met een doos-in-doosconstructie wil Feuerhahn het huis in zijn oorspronkelijke staat behouden. De buitenkant blijft hetzelfde, maar de binnenkant krijgt een nieuwe schil. "We willen binnen een voorzetwand maken om de boel te isoleren en kieren en gaten moeten dicht. Warmte mag straks niet meer via de brievenbus ontsnappen."

RestaurantAls het pand klaar is, wordt het een restaurant en delicatessezaak. Het voordeel daarvan is dat door de oven en het gebruik van afwaswater veel warmte vrijkomt. Overtollige warmte kan worden opgeslagen in een groot vat water en worden gebruikt om het monument te verwarmen. Daardoor gaat er bijna geen energie verloren.

Directeur Flip van de Burgt van Van de Burgt & Strooij BV wil met dit project vooral uitzoeken in hoeverre het mogelijk is om een monument nul-op-de-meter te maken. "We gaan kijken waar we tegenaan lopen, welke energiezuinige maatregelen er zijn en welke technieken we kunnen gebruiken."

AmbitieOf het daadwerkelijk zal lukken om van het monument een nul-op-de-meterwoning te maken, durft Van de Burgt niet te zeggen. "We hebben de ambitie om zover mogelijk te komen. Anders dan bij andere projecten van 033Energie hoeven wij de norm niet per se te halen." Ook Feuerhahn houdt een flinke slag om de arm. "Ik acht de kans klein dat het project helemaal gaat lukken."

Vermoedelijk kan het pand te weinig energie opwekken. Daarom kijkt 033Energie naar de mogelijkheden om in de omgeving zonnepanelen of een windmolen te plaatsen. Het is nog onbekend hoeveel de verbouwing gaat kosten.