Nieuws Actueel

Midden- en kleinbedrijf investeert weer meer

De wil om te investeren groeit flink bij het midden- en kleinbedrijf in Zoetermeer. Ondernemers kiezen bovendien steeds vaker voor een alternatieve financieringsvorm, zo schrijft het AD.

Theo Paijmans 30 augustus 2016

Rekenmachine 1065 3

De wil bij het midden- en kleinbedrijf om te investeren zit landelijk in de lift, zo constateert een enquête van het TNS NIPO. Volgens Nicole Hofland, vice-voorzitter van ondernemersvereniging RVOZ, hebben ook de Zoetermeerse ondernemers de wind mee: ,, De bedrijvigheid neemt toe. Er heerst weer positivisme. Dit is het omslagpunt. Voor het eerst sinds jaren is er weer groei." Bert van Vliet, rayondirecteur van de Rabobank Zoetermeer-Benthuizen, ziet bovendien dat uitgestelde plannen steeds vaker uit de ijskast worden gehaald: ,,Investeringen die op de plank lagen, worden nu uitgevoerd."

OndernemersvertrouwenDe enquête schrijft het verbeterde klimaat toe aan een gegroeid ondernemersvertrouwen en een verbeterde financiële positie van bedrijven. Van de vijf grootste provincies staat Zuid-Holland op de tweede plaats voor wat betreft ondernemers die in het komende jaar meer willen gaan investeren, aldus het ING Economisch Bureau. Landelijk groeien de investeringen het hardst in de bouw en industrie. Investeringen in de horeca en detailhandel blijven achter.

Het ondernemersklimaat in Zoetermeer wijkt daar van af, aldus Van Vliet. Hier doet de horeca het juist goed. ,,Er worden ondernemingen opgestart of overgenomen. Het komt ook door het beleid van de gemeente om terrassen en serres toe te staan."

CrowdfundingDaarnaast kiezen ondernemers steeds vaker voor een alternatieve financieringsvorm. Van Vliet: ,,Er wordt niet meer bij een bank alleen aangeklopt. Ondernemers kiezen voor combinatievormen. Een mix van bijvoorbeeld familie, vrienden, crowdfunding en dergelijke."