Nieuws Actueel

Miljoen euro voor gistlucht

Leon van Heel 29 januari 2016

Abengoa1065

Tegen Abengoa is een boete geëist van een miljoen euro voor stankoverlast. De officier justitie wil de forse straf omdat de biobrandstoffabriek 'voortdurend productie laat voorgaan op omgeving'. Dat meldt het AD vrijdag.

Met een geldboete van één miljoen euro zou Abengoa dezelfde straf krijgen als Trafigura in 2010 voor het gifschip Probo Koala. De straffen voor milieudelicten pakken de afgelopen jaren hoger uit. Recenter moesten Dow Chemical 1,8 miljoen dokken en recordhouder Odfjell 3 miljoen.

Officier van justitie Luuk Boogert tilt er zwaar aan dat Abengoa praktisch sinds de ingebruikname van de fabriek in het Rotterdamse havengebied, in 2010, stank veroorzaakt. De bak- en gistlucht die vrijkomt bij de productie van ethanol uit maïs is vooral bekend in Brielle en Maassluis. De teller staat op ruim duizend klachten. "Mensen worden wakker van de lucht, worden er misselijk van, krijgen hoofdpijn, vrezen dat hun huis in waarde vermindert."

OmwonendenVolgens de vergunning moet Abengoa geurloos opereren. Boogert, die trouwens ook Trafigura en Odfjell vervolgde, telde ook dit jaar nog 50 klachten. "Omwonenden zijn er niets beter op geworden. Produceren gaat bij Abengoa boven hun welbevinden.''

Fabrieksdirecteur Robine Koning reageerde, ook volgens eigen zeggen, geëmotioneerd: "We nemen de klachten wel degelijk serieus. Ik ben geraakt door de verhalen van mensen die 's zomers niet de ramen open konden zetten. Er is 5,4 miljoen euro geïnvesteerd in een geurverbrander. De situatie is sinds mei 2014 onder controle."

NeuzenDat toch nog klachten over Abengoa zijn, komt omdat zowel omwonenden als milieudienst DCMR bij een baklucht automatisch wijzen naar Abengoa, zegt advocaat Marleen Velthuis van Abengoa. "Terwijl het ook een buurbedrijf in de Europoort kan zijn of gewoon de bakker om de hoek.'' Zij trekt bovendien de neuzen van de milieuinspecteurs in twijfel. Volgens haar stelt de beroemde certificering van de reukorganen van de DCMR-medewerkers nauwelijks iets voor.

Van de 50 klachten van dit jaar die officier Boogert aan het bedrijf toeschrijft, erkent Abengoa maar van vier de veroorzaker te zijn. Koning kondigde gisteren aan dat de fabriek desalniettemin een extra geurverbrander krijgt. De bouw is al begonnen. Voor het einde van dit jaar moet dit systeem werkend zijn. Alhoewel het slecht gaat met het Spaanse moederbedrijf, draait de fabriek in de Europoort goed, meldt Koning.

De rechtbank doet 11 februari uitspraak.