Nieuws Actueel

Zo worden de miljoenen verdeeld tijdens het WK voetbal

Door zich niet te kwalificeren voor het WK voetbal 2018 loopt Nederland niet alleen een mooie voetbalzomer mis, maar ook een bedrag van - ten minste - bijna 7 miljoen euro. Want dat is het bedrag dat de voetbalbonden van de deelnemende teams in ieder geval mee op hun bankrekening bijgeschreven krijgen.

Sofie Smulders | Foto: AFP 6 juli 2018

Wk voetbal 2

Prijzengeld

De FIFA keert in totaal 342 miljoen euro aan prijzengeld uit aan de deelnemende landen. Daarbij verdeelt de internationale voetbalbond in totaal ook nog 334 miljoen euro over de voetbalclubs die hun sterspelers uitlenen aan de nationale teams.

Na de groepsfase

De 32 landen die zich wisten te kwalificeren voor het WK voetbal, maar Rusland na de groepsfase moesten verlaten - onder andere Duitsland, Senegal, Zuid-Korea, Nigeria en Marokko - verdienden 6,8 miljoen euro. Vervolgens loopt het prijzengeld telkens met ongeveer vier miljoen op: de teams die het tot de achtste finales schoppen, krijgen daar 10,2 miljoen euro voor. Word je er als team uitgekickt in de kwartfinales, dan neem je 15,4 miljoen euro mee naar huis.

Lees ook: 11 ondernemerslessen van het voetbalveld

32,5 miljoen euro

Het prijzengeld voor de top 3 zit boven de grens van 20 miljoen euro, het land dat vierde wordt zit daar met 18,8 miljoen euro nog ruim een miljoen onder. Nummer 3 neemt 20,5 miljoen euro mee naar huis en nummer 2 krijgt 23,9 miljoen euro. Dat is een flink verschil met de winnaar, die 32,5 miljoen euro mag bijschrijven. Dit is een kleine 10 procent van het totaalbedrag dat de FIFA uitdeelt aan deelnemende landen.

Champions League

Ter vergelijking: de winnaar van de Champions League, het meest prestigieuze voetbaltoernooi ter wereld voor clubs, verdient 54 tot 57 miljoen euro. Een enorm gat met de teams die eerder afvallen. Zo wint nummer 2 een bedrag van 15,5 miljoen euro en nummer 3 11 miljoen euro.

Bronnen: HowMuch en FIFA.