Nieuws Actueel
Minder winkels in Utrecht, maar wel meer klanten
De stad Utrecht trekt meer bezoekers dan vijf jaar geleden en die besteden daar ook meer, hoewel het aantal winkels is afgenomen, aldus het AD.

Dat blijkt uit het Koopstromen Onderzoek 2016 dat I &O Research deed in opdracht van de provincies Utrecht en Noord- en Zuid Holland. Bijna 40 procent van alle niet-dagelijkse aankopen in Utrecht wordt gedaan door consumenten van buiten de stad.
AantrekkingskrachtUit het onderzoeksrapport blijkt dat de stad Utrecht vooral grote aantrekkingskracht uitoefent op inwoners van De Bilt , Stichtse Vecht en Houten. Zij besteden 20 tot bijna 30 procent van hun geld voor niet-dagelijkse aankopen, zoals kleding, in de stad. Van de Nieuwegeiners, IJsselsteiners en Zeistenaren heeft maar 15 procent behoefte om in Utrecht te winkelen.
Omgekeerd mogen alleen Nieuwegein en Stichtse Vecht zich verheugen in de komst van veel Utrechtse consumenten. Cityplaza in Nieuwegein en Bisonspoor in Maarssenbroek zijn voor hen dé trekpleisters.
LeegstandDe onderzoekers vinden het opvallend dat in alle drie de onderzochte provincies het aantal winkels met 5 tot 7 procent afnam, maar dat in Utrecht de leegstand in vijf jaar tijd juist met de helft tóenam: veel meer dan in de andere onderzochte provincies.
Utrechtse winkeliers hebben dan ook - meer dan collega's in Den Haag en Rotterdam - concurrentie van webshops. Bijna een kwart van de Utrechters doet zijn niet-dagelijkse inkopen in webwinkels. Vijf jaar geleden was dat nog 11 procent. Alleen Amsterdammers webwinkelen nog iets meer, Rotterdammers en Hagenaars blijven op dit gebied juist wat achter.
OpleidingsniveauOnderzoeker Thijs Lenderink van I & O Research verklaart de hoge online bestedingen uit het gemiddeld hoge opleidingsniveau in de stad. Onder hoger opgeleiden is webwinkelen meer gemeengoed dan onder de doorsnee bevolking. Het onderzoeksbureau verwacht dat de groei van het online shoppen nog wel even aanhoudt.
Daar komt bij dat inwoners van de provincie Utrecht vaker inkopen doen in Noord- en Zuid Holland dan andersom. Zij geven in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam ruim 5 procent van hun geld uit, terwijl inwoners van de westelijke provincies maar net twee procent in Utrecht besteden.
ConcentratieIn een reactie op de cijfers onderstreept de provincie Utrecht dan ook, vooral in te zetten op concentratie van winkelgebieden. Voor nieuwe winkelgebieden buiten de stadscentra is daarom geen ruimte.
In Utrecht is ondertussen nog veel winkelruimte in aanbouw: het nieuwe Hoog Catharijne, waarvan het eerste deel dit voorjaar opent en het Leidsche Rijn Centrum dat volgend jaar open gaat.