Nieuws Actueel

Minder Zeeuwse bedrijven failliet in 2016

Het aantal faillissementen in Zeeland is afgelopen jaar opnieuw gedaald. Volgens bedrijfsinformatiespecialist Graydon legden 92 bedrijven in de provincie het loodje. In 2015 waren dat er nog 96, aldus PZC.

Van onze redactie 12 januari 2017

Faillietgoed

De afname is minder spectaculair dan landelijk. In heel Nederland gingen in 2016 bij elkaar 5287 bedrijven failliet. Dat zijn er 1044 - ofwel 17 procent - minder dan in 2015.

Daling

Graydon verwacht dat de daling zich ook dit jaar zal doorzetten, al is het minder fors dan afgelopen jaren. Waarschijnlijk zal het aantal faillissementen dit jaar weer op het niveau zijn van vóór de crisis (2008). Dat geldt ook voor Zeeland. In de provincie waren er in 2009 94 faillissementen. In 2013 bereikt het aantal faillissementen zijn hoogtepunt: 122. Inmiddels is het terug op het niveau van 2009.

In absolute aantallen is Zeeland de provincie met de minste faillissementen, gevolgd door Groningen (100) en Flevoland (110). De meeste bedrijven gingen failliet in Zuid-Holland (1023). In vrijwel alle provincies nam het aantal faillissementen het afgelopen jaar af. Het sterkst gebeurde dat in Flevoland (-44 procent), Groningen (-41 procent) en Drenthe (-32 procent). Friesland was in 2016 de enige provincie waar juist meer bedrijven op de fles gingen.

Bedrijven

Afgezet tegen het aantal bedrijven is het aantal faillissementen in Zeeland gering. Alleen in Groningen is het aantal naar verhouding nog lager. Relatief de meeste faillissementen waren afgelopen jaar in de provincies Overijssel en Friesland. De meeste faillissementen deden zich voor in de groothandel en detailhandel. Financiële instellingen en de zakelijke dienstverlening staan ook in de top-3. De bouwsector is inmiddels uit de top-3 verdwenen.

Graydon bespeurt in vrijwel alle sectoren een afname van het aantal faillissementen. Uitzonderingen zijn de gezondheids- en welzijnszorg en het onderwijs, waar sprake was van een kleine stijging.

Fotograaf: Stock