Nieuws Actueel

Minister: outlet is zaak van regio

Minister Henk Kamp ziet geen mogelijkheden om de opening van een outlet in Zevenaar tegen te houden. Dat antwoordt hij op vragen van PvdA-Kamerlid Yasemin Çegerek, zo schrijft De Gelderlander.

Van onze redactie 16 juni 2016

Henk kamp 1065

"Tegen het besluit van de Raad van State is geen beroep mogelijk', schrijft minister Kamp aan de Tweede Kamer.

DoodsteekDe Raad van State oordeelde vorige maand dat het outletcentrum langs de A12 bij Zevenaar er mag komen. Ondanks de tientallen bezwaren die tegen het initiatief van ontwikkelaar Stable waren ingediend.

Zevenaar Fashion Outlet meet 18.000 vierkante meter en mikt op 1 miljoen bezoekers per jaar. Tegenstanders vrezen dat verkoop van laaggeprijsde kleding en schoenen door fabrikanten de doodsteek betekent voor binnensteden in de regio.

Regionale besluitvormingIn reactie op vragen van Çegerek laat Kamp weten dat het een verantwoordelijkheid is van lokale overheden om een outlet al dan niet toe te staan. 'Het rijk mengt zich niet in de regionale besluitvorming, noch in de rechterlijke uitspraken over de outlet.'

Çegerek wil dat het rijk de provincie meer macht geeft om in te grijpen. Ze heeft Kamp onder meer gevraagd op welke wijze hij bijdraagt aan de versterking van de regierol van de provincie.

RetailDealKamp wijst op de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. Daarin is afgesproken de ruimtelijke bevoegdheden bij provincies en gemeenten te leggen. "Zij zijn aan zet om te werken aan een goede ruimtelijke ordening waartoe ook de ruimtelijke structuur voor voorzieningen, zoals winkels, behoort."

Onder regie van de provincies zijn er inmiddels 84 RetailDeals getekend, waarbij 119 gemeenten betrokken zijn. In zo'n deal versterken gemeenten hun winkelgebieden, in samenwerking met winkeliers, horeca en andere partijen. Samen maken ze een actieplan om leegstand te voorkomen. Ook wordt in een RetailDeal benoemd waar winkels wel of niet kansrijk zijn. Zevenaar heeft zo'n deal nog niet getekend. Met Arnhem, Doetinchem en Nijmegen is wel een RetailDeal gesloten, heeft Kamp aan Çegerek laten weten.