Nieuws Actueel

Ministers: problemen banken VS geen gevaar eurozone

De faillissementen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank vormen geen gevaar voor Franse financiële instellingen, zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Ook de Duitse financiële toezichthouder BaFin kwam maandagochtend met een vergelijkbare geruststellende boodschap.

ANP 13 maart 2023

ANP130323113 1

"Ik zie geen enkel risico op besmetting, dus we geven geen bijzondere waarschuwingen voor lokale geldschieters", aldus Le Maire. De minister zei dat de banken en het financiële systeem in Frankrijk "solide" zijn en dat ze goed in staat zijn om schokken te weerstaan.

Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe gaf aan dat de eurozone een "zeer beperkte" blootstelling heeft aan de gevolgen van de ineenstorting van de Amerikaanse banken. Hij wees op de zeer sterke regelgeving in Europa om dergelijke kwesties af te wikkelen.

De Nederlandsche Bank (DNB) gaf vrijdag al aan dat banken in ons land weerbaar zijn. De banken kunnen een schok als gevolg van sterk stijgende rentes goed op vangen, aldus DNB. "Ik heb daar niets aan toe te voegen", zei een woordvoerder van DNB maandag. Problemen in de Verenigde Staten bij SVB, deels het gevolg van hoge rentes, leidden vrijdag op de beurzen al tot zorgen over andere financieel dienstverleners. Maandag gingen de beurzen weer hard omlaag, met forse minnen voor financiële fondsen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws