Nieuws Actueel

Truckers die frauderen met rij- en rusttijden nauwelijks op te sporen

Fraude met tachografen, die in vrachtwagens de rij- en rusttijden van de chauffeur registreren, neemt steeds geavanceerdere vormen aan. Misstanden zijn daardoor nauwelijks meer op te sporen, zo schrijft het AD.

Edwin van der Aa 7 februari 2019

Tachograaf fraude

Die zorgwekkende conclusie trekt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een rapport dat vanmorgen naar de Tweede Kamer is gestuurd. De waakhond twijfelt hardop of de tachograaf nog een betrouwbaar handhavingsinstrument is.

Fraude was eerder makkelijk op te sporen. Zo werden in het verleden magneten gebruikt om de tachograaf mee te manipuleren of namen chauffeurs andermans bestuurderskaart mee, zodat ze op naam van een collega extra uren konden maken.

Lees ook: Betekent 'platooning' voor wegtransport minder brandstof, uitstoot en files?

In 2017 en 2018 voerde de ILT samen met de politie en het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek uit naar tachograaf-fraude in vrachtwagens. Daaruit is naar voren gekomen dat fraudeurs nu printplaten en software aanpassen om niet gepakt te worden.

Actief betrokken

Chauffeurs, eigenaren van vrachtwagens en installateurs van tachografen blijken actief betrokken bij de fraudes, constateert de inspectie. Daar komt bij dat de ILT de installateurs die een gemanipuleerde tachograaf inbouwen en de leveranciers moeilijk aan kan pakken: er staat geen straf op het bezit van een gemanipuleerde tachograaf. Daarnaast staan de straffen voor fraude met tachografen niet in verhouding tot de winst die criminelen met de manipulaties behalen.

Lees ook: Chauffeurspassen zijn te duur – en worden nog duurder

De waakhond trekt een zorgelijke conclusie: ,,Uit eenvoudig te manipuleren tachografen, niet of nauwelijks te traceren geavanceerde manipulaties in combinatie met een geringe pakkans en te lage sanctionering concludeert de ILT dat zij een goede handhaving van de rij- en rusttijden niet meer kan garanderen.”

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer, VVD) laat in een reactie aan de Tweede Kamer weten het ‘zorgwekkend’ te vinden dat de fraude met tachografen steeds ingenieuzer wordt. ,,De tachograaf is namelijk hét handhavingsmiddel op de rij- en rusttijden.”

Op Europees niveau

De recent aangetroffen manipulaties zijn niet beperkt tot Nederland, constateert de bewindsvrouw. ,,Aanpak hiervan zal vooral op Europees niveau moeten plaatsvinden. De Europese Commissie gaat op korte termijn in gesprek met de fabrikanten van tachografen om de beveiliging verder te verbeteren en informatie over nieuwe detectietechnieken beter met elkaar te delen.”

In Nederland wordt op dit moment gewerkt aan een regeling voor tachografen, waardoor de bevoegdheid van monteurs bij overtredingen geschorst of ingetrokken kan worden. Hierdoor kunnen ze hun beroep niet meer uitoefenen. Verder verkent de minister, samen met haar collega op Sociale Zaken, hardere sancties zoals het intrekken van vergunningen en de bestuurderskaart.

De ILT vraagt zich af of de tachograaf nog wel een betrouw­baar handha­vings­in­stru­ment is

Rapport Inspectie Leefomgeving en Transport