De omvangrijke affaire waarin Peschar mogelijk een rol speelt, kwam afgelopen week in een stroomversnelling. In Rijssen werd vorige week dinsdag de 70-jarige ondernemer Ben Wevers thuis overvallen door twee onbekenden, die hem zodanig toetakelden dat hij mogelijk nooit meer kan lopen. Wevers lag anderhalve dag met gebroken nekwervels en hoofdwonden in huis. Op de muur had hij met zijn eigen bloed informatie geschreven over zijn belagers.
Tricky Dicky
Wevers is in een hoogoplopend conflict verwikkeld met Dick Peschar, een serieondernemer die ooit naam maakte bij reclamebureau Saatchi & Saatchi. Hij werd eerder veroordeeld voor oplichting en staat vanwege zijn vele zakelijke affaires bekend als 'Tricky Dicky'.
Oplichting
De mishandelde Wevers eist al enige tijd acht ton van het bedrijf Achterhoekse Beleggings en Investeringsmaatschappij (ABM), waarin Wevers had geïnvesteerd en dat door Peschar werd geleid. Wevers deed al voor de ernstige mishandeling aangifte bij de politie omdat hij via ABM zou zijn opgelicht.
ABM ging in 2014 over in het Zwitserse bedrijf Manhattan, ook geleid door Peschar, dat de beeldrechten van sporters en sportevenementen wilde verkrijgen.
Uitkoopregeling
Een beursgang waarbij het bedrijf onder leiding van ondernemer Unico Glorie een waarde zou moeten krijgen van meer dan 60 miljoen euro, werd ronkend aangekondigd, maar zover kwam het niet.
Rond het bedrijf was naast Peschar een opvallende groep actief: een voor oplichting veroordeelde notaris en een gevallen voormalig belastingadviseur. Geld was geïnvesteerd door een Amsterdammer die volgens justitie aan Willem Holleeder was gelieerd.
Peschar, die telefonisch reageert, vertelt over het conflict met Wevers: "Hij heeft als enige een uitkoopregeling niet geaccepteerd. De anderen hebben dat wel gedaan en die zitten er nu tevreden bij."
Peschar: "Met de affaire in zijn huis hebben we niets te maken, wij zijn zakenmensen. Het past niet bij onze bedrijfscultuur om met zo'n mishandeling in verband te worden gebracht. Wevers heeft andere problemen."
Oost-Europa
Daarmee doelt Peschar op zakelijke conflicten die Wevers zou hebben, die op grote schaal investeerde in Oost-Europa, lang niet altijd met succes.
Afgelopen maandag arresteerde het Openbaar Ministerie twee mensen die met elf anderen worden verdacht van faillissementsfraude en oplichting, voor een bedrag dat oploopt tot 8 miljoen euro.
Bij Peschar is huiszoeking gedaan en zijn computer is in beslag genomen. Aanvankelijk weerspreekt hij niet verdachte te zijn, maar in een tweede telefoongesprek ontkent hij dat. "Ik heb geen beschikking van justitie ontvangen." Het OM is niet bereikbaar voor commentaar.
Aangifte
Volgens Peschar draait de oplichtingszaak die justitie onderzoekt om een afgeketste deal van het Zwitserse Manhattan, waarbij hij juist zelf bijna slachtoffer zou zijn geworden. Peschar: "Het ging om anderhalf miljoen dat naar een niet-bestaande bank in San Marino moest. Wij zijn daar niet ingestonken. Anderen wel."
Het OM echter lijkt de stelling te betrekken dat de verdachten bij de transactie met de 'bank' in San Marino samenwerkten om miljoenen aan oplichtingsgeld rond te pompen. Peschar ontkent: "Wij hebben zelf aangifte gedaan van oplichting."
Volgens Peschar is het de mishandelde Wevers die hem in kwaad daglicht stelt bij het OM: "Meneer Wevers denkt dat hij tekort is gekomen, hij denkt dat er meer geld is."