Nieuws Actueel

Mix van gevoelig en nuchter

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de grootwinkelbedrijven: echte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. Zoals Henry Bakker (51) van Mercurius in Almelo over zijn winkel vol Aziatische artikelen.

Jadrike Boels | Foto: Lenneke Lingmont 10 april 2016

Speciaalzaak lenneke lingmont

De winkel van Henry Bakker staat propvol met voornamelijk Aziatische kunst- en gebruiksvoorwerpen. Tientallen beelden staren klanten aan als ze over de drempel stappen. Van een kitscherig Boeddhabeeld bedekt met goud tot een eeuwenoud beeld van een Chinese godin. Maar ook messen uit de Romeinse tijd en een beeld van Maria zijn er te koop. Bakker heeft één criterium bij de inkoop: ,,Als ik het maar mooi vind."

NaamDe nuchtere Hengeloër opende twintig jaar geleden zijn 'Aziatica'-zaak aan de Nieuwstraat in Almelo. ,,Aziatica staat voor kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Azië," legt Henry uit. Hij vernoemde zijn zaak naar Mercurius, de Romeinse god van de handel. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik voelde me als kind al aangetrokken tot antieke voorwerpen. Ik droomde er bij weg, vooral bij spulletjes uit Azië."

Henry, die ook docent in het speciaal onderwijs is, besloot na een moeilijke periode voor zichzelf te beginnen. ,,Mijn eerste vrouw is op jonge leeftijd overleden. Ik heb hierdoor een andere kijk op het leven gekregen. Ik besloot de sprong te wagen, wat maakte het uit als het misging? Het zijn maar spullen. Ik kon dit pand huren via een vriend. Hier ben ik een vrije jongen."

ZoektochtNiet het ondernemerschap trekt Harry, maar de zoektocht. ,,Het geeft een kick om bijzondere voorwerpen te vinden." Moeite met afscheid nemen van zeldzame items heeft Henry niet. ,,Het zijn maar spullen en zo komt er ruimte voor iets nieuws."In de winkel komen, zoals Henry zegt, dokters en advocaten maar ook zwervers. De spullen haalt hij bij meer dan honderd handelaren. ,,Ik heb een groot netwerk."

"Soms belt een verzamelaar uit China dat hij een mooi beeld heeft, dat stuurt hij dan deze kant op."En zo werkt het ook andersom. Henry staat op het punt een levensgroot beeld van godin Kwanyin op te sturen naar China. ,,Chinezen zijn bereid geld uit te geven en voorwerpen uit hun cultuur terug te kopen. Nadeel is dat ik die voorwerpen straks moeilijker hierheen kan halen."

ZenboeddhismeDe 51-jarige Henry is niet zo'n reiziger. Interesse in de Aziatische culturen heeft hij wel. ,,Mijn leefstijl heeft overlap met het zenboeddhisme. Ik heb geleerd los te laten en de dood te accepteren." Van zweverig gedoe houdt Henry niet. ,,Ik geloof bijvoorbeeld niet dat de beelden energieën met zich meebrengen. Ik ben een mix van gevoelig en nuchter."Rijk worden is geen doel van de verzamelaar. ,,Ik verkoop de spullen simpelweg omdat ik niet alles kan houden. Het is een passie en ik hoop nog lang op dezelfde voet door te kunnen gaan."