Nieuws Actueel

MKB-voorzitter Jacco Vonhof: 'Kabinet doet aan symboolpolitiek'

Het kabinet doet aan symboolpolitiek en toont zich onbetrouwbaar door bedrijven op te laten draaien voor koopkrachtverbetering, vindt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,De enige bij wie het geld tegen de plinten klotst, is Wopke Hoekstra.''

Laurens Kok (AD) | Foto: Guus Schoonewille 29 augustus 2019

Hij heeft zich lang koest gehouden, maar het chagrijn moet er nu maar eens uit. Liefst drie keer slaakt Jacco Vonhof tijdens het interview in het AD dezelfde hartenkreet: ,,Weet dan niemand in Den Haag meer wie in Nederland het geld verdient?"

De voorzitter van MKB-Nederland is boos over de uitgelekte koopkrachtmaatregelen die het kabinet op Prinsjesdag bekend maakt. Bedrijven krijgen volgens hem onterecht een deel van de rekening gepresenteerd. Zo wordt de beloofde verlaging van de winstbelasting (vpb) een jaar uitgesteld en afgezwakt en wordt de zelfstandigenaftrek beperkt.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Het is tijd voor lastenverlichting'

Dat het kabinet de koopkracht van burgers wil opvijzelen, is positief, meent Vonhof, die vorig jaar september Michaël van Straalen opvolgde bij MKB-Nederland. Maar het verhaal waarmee bedrijven de rekening krijgen gepresenteerd, is vals. ,,Er wordt gedaan alsof kleine ondernemers worden ontzien, doordat alleen het toptarief voor winsten boven de 200.000 euro wordt aangepakt. Men vergeet erbij te vertellen dat het om ruim 50.000 mkb-bedrijven gaat die in dat toptarief vallen. Dat zijn veelal doodgewone familiebedrijven, die de plaatselijke voetbalvereniging steunen of arbeidsgehandicapten in dienst nemen. In Den Haag doen ze alsof het gaat om multinationals als Shell en Unilever. Nou, volgens mij was de discussie nou net dat die bedrijven helemaal geen vpb betalen."

De inperking van de zelfstandigenaftrek noemt hij nóg kwalijker. Die gaat in tien jaar tijd van 7280 euro naar 5000 euro. Het kabinet doet alsof zo schijnzelfstandigheid wordt bestreden, stelt Vonhof. Maar wie de dupe is, is de winkelier met een eenmanszaak of vof. ,,Neem een groenteboer of bloemist die zestig uur per week werkt, niet omdat hij daar zoveel mee verdient - reken de uren om en je komt vaak onder het minimumloon uit - maar omdat hij dit graag doet. Dat zijn ondernemers die een betrouwbare overheid nodig hebben en het kabinet trekt zo het kleedje onder hen vandaan. En waarom? Om een politiek probleem op te lossen. Ik begrijp dat men schijnzelfstandigheid wil aanpakken, maar zit ondernemers dan niet in de portemonnee. Dit is symboolpolitiek."

Lees ook: 'Nieuwe wet (WAB) doet kosten uitzendpersoneel per 1 januari 2020 verhogen’

Schoonmaakbedrijf

De 49-jarige Vonhof, die uit Zwolle komt en een eigen schoonmaakbedrijf heeft, verzet zich tegen het beeld dat bedrijven worden ontzien en hun verantwoordelijkheid ontlopen. ,,Er ontstaat een stemming dat ondernemers niet meer meedoen, dat het grote graaiers zijn. Veel ondernemers zijn niet zielig, maar ze verdienen niet allemaal heel veel geld. De politieke discussie gaat vaak over grote bedrijven, maar 99 procent van ons bedrijfsleven behoort tot het mkb."

Het is volgens Vonhof een hardnekkig misverstand dat de belastingen voor de burger afgelopen jaren alleen maar hoger werden en bedrijven juist minder zijn gaan betalen. Hij wijst op het regeerakkoord: netto nemen de lasten voor het bedrijfsleven onder dit kabinet toe. Tegenover de verlaging van het vpb-tarief staat verbreding van de grondslag, waardoor over een groter deel van de winst belasting verschuldigd is. ,,Onder de streep gaan de lasten omhoog. Door de vpb-maatregel komt daar nog eens ruim een miljard euro bij. Dat is geen klein bier. En dan zegt Lodewijk Asscher van de PvdA in jullie krant dat de beloofde verlaging van de winstbelasting helemaal niet door moet gaan. Maar we betalen al fors meer, we betalen die vpb-verlaging nota bene zelf. Zijn verhaal raakt kant noch wal."

Vonhof voelt zich niet aangesproken door de uithaal van minister-president Mark Rutte dat de winsten 'tegen de plinten klotsen', terwijl de lonen amper zouden zijn gestegen. ,,De contractloonstijgingen gaan in het mkb inmiddels richting de 3 procent, los van incidentele loonstijgingen", stelt de MKB-voorman. ,,Tegelijkertijd loopt de winstgevendheid van bedrijven terug. Nederlandse toeleveranciers in de auto-industrie merken nu al de terugval in Duitsland. De economie vlakt intussen verder af. Wat je straks krijgt, is verder afnemende winsten, terwijl loonstijgingen in cao's doorlopen. Dan krijgen ondernemers het lastig."

Staatsschuld

Dat Nederlandse burgers hun koopkracht afgelopen jaren amper hebben zien stijgen, valt het bedrijfsleven niet aan te rekenen, betoogt Vonhof. ,,Werkenden zijn sinds de crisis 300 euro per maand meer kwijt aan belastingen en premies. Het grootste deel van de loonstijging gaat bij minister Hoekstra de staatskas in. De enige bij wie het geld tegen de plinten klotst, is bij Hoekstra. Vorig jaar bleef er 11 miljard euro over. Ook dit jaar is er een overschot. Toch moeten bedrijven mede opdraaien voor koopkrachtverbetering. Ik snap dat je als minister van Financiën een goede huisvader wilt zijn, maar nu er een overschot is en geld lenen voor de overheid zelfs gratis is, is sprake van een optimum. Onze staatsschuld zit ruim onder de 60 procent. Misschien is de staatsschuld zelfs wel te klein aan het worden. Die lastenverlichting kan het kabinet prima zelf betalen."