Ondernemers in de winkelstraat zijn de hoeksteen van de samenleving, vindt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. En juist die ondernemers wil hij tijdens zijn rondleiding aan Dick Schoof graag laten zien. ,,Want zij zorgen ervoor dat een stad leefbaar blijft en dat het er leuk is. Dankzij hen worden de lokale voetbalclubs en festivals gesponsord.’’
Via MKB-Nederland-medewerker Simone van Laar kwam Woerden als locatie naar boven. ,,Ik woon hier en iemand van het Ministerie van Algemene Zaken komt hier ook uit de buurt. Woerden staat bekend als gemiddelde plaats, dus dat geeft een goed algemeen beeld’’, zegt Van Laar tegen het AD.
De tekst gaat verder onder de foto
Om 11.00 uur worden Dick Schoof en zijn delegatie ontvangen bij restaurant Loef en Lij. ,,Eigenaar Pike (Uittenbogaard, red.) is mijn neef en hij is ontzettend actief hier in Woerden’’, vertelt Van Laar over haar familielid, die ook eigenaar is van café de Pompier en binnenkort nog een nieuwe zaak opent.
Veel ondernemers in horeca moeten ‘pand opeten’
Uittenbogaard en zijn compagnon Guido Jansen blikken met Schoof en Vonhof terug op de coronatijd en bespreken de naweeën hiervan. ,,Ik zie nu veel ondernemers in horecaland die hun eigen pand financieel opeten. Daar moeten we ons zorgen over maken’’, vindt Uittenbogaard. ,,De marges worden kleiner. En als ondernemen niet meer loont, stoppen mensen ermee. En dan wordt het een stuk ongezelliger voor ons allemaal’’, vindt hij.
Veel jonge kappers beginnen hun eigen zaakje als zzp‘er of verhuren zichzelf voor een astronomisch bedrag
Als de koffie op is, vervolgt het gezelschap zijn weg naar De Barbier in de Jan de Bakkerstraat. Eigenaar Arno van den Bergh onderbreekt voor het hoge bezoek kort het knippen van zijn klant. ,,Onze zaak bestaat honderd jaar’’, vertelt hij trots. ,,En ook ik zit hier al sinds 1992.’’
Van den Bergh, die een echte barbiersbaard heeft, straalt wanneer hij over zijn zaak vertelt aan de premier. ,,Maar mijn grootste probleem is het vinden van personeel. Veel jonge kappers beginnen hun eigen zaakje als zzp‘er of verhuren zichzelf voor een astronomisch bedrag.’’ En dat terwijl er de komende jaren flink veel kappers nodig zijn, erkent Schoof. ,,Sinds ik premier ben, ga ik ook iedere drie weken naar de kapper’’, lacht hij.
De tekst gaat verder onder de foto
Ondernemer kan nog steeds moeilijk personeel vinden
Bij bakkerij Stevig Brood komt Schoof even later iemand tegen die een beetje op hem lijkt. Ook bakker Joost van Iersel werkte als ambtenaar en maakte afgelopen jaren een carrièreswitch. Zijn bakkerij, die hij in 2018 opende, loopt als een tierelier. Maar ook zijn grootste probleem op dit moment: het vinden van goed personeel. En daarover wil Van Iersel nog wel iets meegeven aan de premier.
,,Ik heb laatst een aantal kandidaten gehad die een uitkering hadden vanuit het UWV. Zij waren enthousiast om hier te komen werken, maar zijn uiteindelijk toch afgehaakt’’, vertelt Van Iersel. ,,Deze mensen hadden nu de zekerheid dat ze hun arbeidsongeschiktheidsuitkering kregen. Als ze bij mij zouden gaan werken en het dan toch niet zou lukken, moesten ze herkeurd worden. Dan loop je dus veel meer risico dat je inkomen verliest. Werken loont daarmee niet.’’ Schoof laat na afloop weten dat hij het hier met de minister van Sociale Zaken over gaat hebben.
De tekst gaat verder onder de foto
Het laatste bezoek van woensdag is aan slagerij Van Kesteren, waar Gineke en Ed in Marco Oskam net een opvolger hebben gevonden. Dat ging met hangen en wurgen, maar Gineke van Kesteren is dolblij dat het gelukt is. ,,Maar ook voor ons is het vinden van personeel de grootste uitdaging als ondernemer. Ik had laatst een werknemer die ik loonsverhoging wilde geven volgens de CAO. Maar daardoor kwamen zijn toeslagen in gevaar. Even later was hij weg.’’ Ook haar boodschap is: werken zou meer moeten lonen. En die boodschap neemt Dick Schoof mee terug naar Den Haag.