Nieuws Actueel

Mobiele wasserette voor honden blijkt gat in de markt

Sinds juni van dit jaar verhuren Jordy Aalberts (28), hoofd brandwacht Oene, en Marinus van der Steeg (47), postcommandant brandweer Uddel, de DogWash. Honden groot en klein, kort- en langharig krijgen komen er brandschoon, droog en welriekend uit, schrijft de Stentor.

Jan Visser | Foto: Kevin Hagens 25 augustus 2016

Dogwash

"Zelfs zonder vlooien en teken", verzekeren de bedenkers van de hondenwasserette met de hand op hun hart. "Na het wassen met shampoo en conditioner krijgen ze een anti-vlooien en -tekenbehandeling en pas dan worden ze met een föhn droog geblazen."

WellnessLabrador Bengel staat kwispelstaartend in de cabine terwijl zijn vriendje Boris jammerend buiten heen en weer loopt. Boris weet uit ervaring dat Bengel staat te genieten onder een handwarme douche en hij wil ook schoon en fris worden. Aalberts drukt op knop nummer twee en een stem legt uit dat het spoelwater naar behoefte gebruikt mag worden. Bengel hoort het ook en blaft ongeduldig. Van de Steeg spoelt de roomwitte Labrador schoon maar dan wordt het Bengel te veel en de bruine hond beklimt moeizaam de DogWash om even later samen met zijn maatje tegen vlooien en luizen te worden behandeld.

De DogWash betekent volgens Aalberts een 'stukje wellness' voor honden hoewel er volgens hem natuurlijk ook andere dieren in gewassen zouden kunnen worden, zoals schapen of kalveren. Maar sinds de introductie van de truck met de ingebouwde hondenwasplaats zijn er uitsluitend honden in gewassen en de reacties zijn positief. Op de eerste dag meldden zich 35 hondenliefhebbers voor een wasbeurt voor hun hond en sindsdien loopt het storm. Van de Steeg: "Bij de Welkoop in Heino verwachtten we hooguit tien honden maar het werden er 35."

VerhuurdDe installatie wordt voor een bedrag van 150 euro, exclusief btw, per dag verhuurd aan winkels, instellingen en bedrijven die zelf bepalen of iemand zijn hond er gratis of voor een bepaald bedrag kan laten wassen. Terwijl de twee brandweermannen vertellen hoe ze op het idee van hun DogWash zijn gekomen, verlaten Boris en Bengel geföhnd en wel de cabine om op de straatstenen even lekker te gaan rollen.

Van de Steeg: "Het idee ontstond omdat we als brandwacht vaak niks te doen hebben. We worden al viereneenhalf jaar jaar als ZZP'ers door medicijnfabriek MSD/Aspen ingehuurd, zitten dan hele nachten te wachten op een brandalarm en kletsen dan gezellig met elkaar. Zo kwamen we op het idee van de Mobile DogWash."

OssDe cabine is een Australische vinding die door het Nederlandse bedrijf iClean is verbeterd en op de markt gebracht. Samen met de brandweernannen werkte iClean mee aan het ontwerp van de vrachtwagen met de ingebouwde DogWash. Inmiddels hebben zich er al zoveel bedrijven en instellingen voor gemeld dat Van de Steeg en Aalberts het er druk mee hebben. Maar het werk gaat voor en vanavond om elf uur zitten ze weer als brandwacht in Oss.