Onze dagelijkse reisroutine; het kan allemaal best een stuk duurzamer, goedkoper en bovendien gezonder. Dat bewijst de uitkomst van de Mobiliteitsbattle die het afgelopen half jaar is uitgevochten door 62 werknemers van zes bedrijven in en Kampen.
Peter van de Streek, bestuurslid van Duurzaam Ondernemen Regio (DORZ) werd gistermiddag uitgeroepen tot winnaar, terwijl Thorbecke Adviseurs de teamprijs in ontvangst mocht nemen. Voor eerstgenoemde een gerecycelde Roets Bike, voor het team een teambuilding met elektrische auto's.
SpitsDoor hun rijgedrag aan te passen zijn de 62 autogebruikers er in geslaagd om gedurende een half jaar 2504 keer de spits te mijden. Bovendien hebben ze door minder kilometers te maken en minder gejaagd te rijden samen 7250 euro aan brandstof bespaard, 18 ton Co2-reductie gerealiseerd en samen 547 keer de auto thuis gelaten.
De Mobiliteitsbattle is een onderdeel van het landelijke project Beter Benutten. Kampen Netwerkstad heeft de wedstrijd omarmd en de uitvoering daarvan in handen gelegd van duurzaamheidsadviesbureau Zienergie in.
OnderzoekDat vond de bedrijven Breman, Lyempf, Unica, ICSadviseurs, Adviesbureau Thorbecke en Rabobank IJsseldelta bereid om mee te doen. In 62 deelnemende auto's werd een speciaal kastje geplaatst om dagelijks alle gegevens over het rijgedrag van de deelnemers te registreren. "Daarmee is een onderzoeksvorm gecreëerd die we nog niet eerder in Nederland zagen", aldus Sander Zondervan van Zienergie.
Inzet van het onderzoek was in de eerste plaats het spitsmijden. Een betere spreiding van verkeer op de regionale wegen voorkomt economische schade door files en is beter voor het milieu. "Uiteindelijk doel is om mensen bewust te maken van hun autogebruik en inzichtelijk te maken dat het ook anders kan dan we met z'n allen denken. Het moet anders tussen de oren", aldus Zondervan. "De brandstofbesparing daarnaast was vooral een extra prikkel voor de deelnemers zelf."
Tweede battleHet aantal keren dat de 62 auto's de spits hebben gemeden is volgens Zienergie behoorlijk hoog. "Natuurlijk zijn de deelnemers beïnvloed door het competitie-element in de battle", stelt Zondervan. "De teams wilden in de eerste plaats van elkaar winnen. Maar daarom blijven we ze ook nog een tijdje volgen om te zien of het rijgedrag ook op de langere termijn verandert. De hoop is natuurlijk dat dit zal gebeuren."
De uitkomsten van de Mobiliteitsbattle in en Kampen worden landelijk gedeeld. Ook andere regio's hebben interesse in de cijfers en de battle. In Kampen start in september van dit jaar een tweede battle, maar dan van vier maanden. "De spanningsboog over een half jaar blijkt net iets te lang", aldus Zondervan.
Foto: Frans Paalman