Nieuws Mode

Pakkenkoning over de te nauwe boord van Jesse Klaver en een sexyer pak voor Willem-Alexander

Paasbest is volgens hen een tikkeltje achterhaald. Maar Jesse Klaver in opgestroopte hemdsmouwen of Mickey Mouse-sokken tijdens casual friday gaan pakkenkoning Oger Lusink (69) en zoons Martijn (37) en Sander (39) toch te ver. Dat schrijft het AD.

Annemart Van Rhee 27 maart 2017

Progerlusinkzonen2 oger pimras

Klanten in hun winkel aan de P.C.Hooftstraat informeren eerst of het goed gaat en vragen daarna pas naar jasjes en dasjes. De - mislukte - overval op de Blaricumse villa van Oger Lusink drie weken terug heeft diepe indruk gemaakt.

Zoon Martijn, ceo van het familiebedrijf: “We zijn allemaal alerter. Criminelen merken blijkbaar dat winkels en banken te goed afgeschermd zijn en hebben het nu op woningen gemunt. Bedreigend.” Brand director Sander: “Ik heb mijn huis extra laten beveiligen.” Lusink senior: “Ik ben enorm geschrokken, maar weiger mijn leven te veranderen.”

Dat betekent dat hij lyrisch praat over Napolitaanse mouwinzetjes en non-stop bezig is met stoffen, snits en de juiste silhouetten. Een virus dat oversloeg op zijn zoons, die nog steeds wekelijks al hun overhemden afleveren bij hun moeder omdat ze messcherp is met de strijkbout.

Na 26 jaar telt het Oger-imperium winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Antwerpen en 120 medewerkers, die jaarlijks 25.000 pakken verkopen. Van startersoutfits (398 euro) tot Italiaanse handgemaakte kostuums (rond de 4.000 euro). Vaste klanten zijn onder anderen premier Rutte, prins Bernhard junior, analist Ronald de Boer en de Feyenoordvoetballers.

Hoewel Oger Lusink denkt - 'zonder arrogant te willen klinken' - te hebben bijgedragen aan de opvoeding van de Nederlandse man op modegebied, krijgt hij soms toch een wegtrekker van de opmerkelijke kledingcombinaties. Heren maken er nog vaak een potje van, vinden de Lusinks.

Wat zijn de trends komend seizoen?

Martijn: “Er zijn twee stromingen. Kleur komt terug: rood, groen en fris Napolitaans blauw. Daarnaast zie je aardtinten. Taupe, mauve, grijzig bruin en off-white.” Oger: “Dat geldt voor pakken en stropdassen, maar ook voor kledingstukken als jeans, polo's of vesten.”

Het is bijna Pasen. Bestaat paasbest anno 2017 nog?

Martijn: “Ik vind dat begrip een tikkeltje achterhaald, bijna ouderwets. Vroeger zaten wij met de hele familie opgedirkt aan tafel. Maar niemand wil meer strak in het pak naar de paasbrunch. Een stropdas is onnodig.”

Sander: “Maar Pasen is wel een familiefeest en een gelegenheid om je best te doen. Jezelf misschien iets formeler te kleden. Dat hoeft niet in een kostuum te zijn. Een wat luxere jeans en een mooi jasje zijn prima.”

Oger: “Het is voorjaar. Tijd om die donkere winterkleuren en zware stoffen in de kast te laten hangen. Kies bijvoorbeeld voor een witte broek of pantalon van licht materiaal. Of voor een polo met lange mouwen in plaats van een overhemd. Casual kan comfortabel en zeker ook stijlvol zijn.”

Martijn: “Veel mannen snappen dat niet. Wat ik op casual friday bij grote accountantskantoren tegenkom... Dockers met All Stars eronder, afzakbroeken, Mickey Mouse-sokken, joggingvesten en hoodies. Je schaamt je dood.”

Vallen de opgestroopte mouwen van Jesse Klaver daar onder?

Sander: “Hij probeert de Canadese premier Justin Trudeau na te doen. Ik snap dat zijn reclame- of campagneteam wilde uitstralen: niet lullen, maar poetsen. Dat past bij het GroenLinks-imago. Maar hij liep ook een keer met een veel te nauw boord, met een das er omheen. Dat kan toch niet.”

Martijn: “Eigenlijk moet een man in een belangrijke functie toch een pak aan. Dat hoort bij de baan, geeft vertrouwen en toont respect voor het volk waar hij verantwoordelijk voor wil zijn. Die PvdA'er in die trui (Hans Spekman, red.), zo'n man neem je toch niet serieus?”

Oger: “Stel dat Klaver minister wordt en hij gaat zo naar Brussel voor een vergadering. Dat wordt echt niet geaccepteerd. De meeste politici geef ik een zeventje of een achtje qua kleding.”

Wie zouden jullie graag willen stylen?

Oger: “Koning Willem-Alexander, mijn handen jeuken. Hij ziet er al stukken stijlvoller uit dan vroeger, maar het kan nog beter. Door zijn postuur houdt hij van groot en ruim. Maar dat kun je finetunen. Pas de taille aan waardoor het bovenlichaam langer lijkt en maak de broekspijpen smaller. Dan heeft hij een betere balans in zijn pak en dat is stukken sexyer. Blauw staat hem goed, beige niet en hij moet evenmin in ruitpakken gaan lopen.”

Wat ik op casual friday bij grote accountantskantoren tegenkom... Je schaamt je dood

Martijn Lusink