Nieuws Mode

Thijs (28) is de ondernemer achter razend populair kledingmerk Malelions: ‘Binnen 24 uur uitverkocht’

Bedacht op een zolderkamer, nu razend populaire jongerenkleding. Vanuit een nieuwe vestiging in Best bouwt Thijs Offermeijer verder aan Malelions. Een babycollectie en kleding voor padel komen eraan.

Peter Scholtes (AD) 30 mei 2023

Malelions thijs offermeijer kledingmerk best jeffrey herlings nieky holzken

Directeur Thijs Offermeijer van modemerk Malelions dat is verhuisd van Veldhoven naar Best. Foto: Charlotte Verhagen/DCI Media

Een campagne met een speciale collectie van Malelions met ’s werelds beste motorcrosser Jeffrey Herlings was een groot succes. ,,Binnen 24 uur waren we uitverkocht”, vertelt Thijs in het AD.

De sociale mediakanalen van het Brabantse motorsportkanon leverden het kledingmerk bestellingen op tot uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Scandinavië. ,,We zijn in beeld gekomen bij een publiek dat ons nog niet kende.”

Lees ook: Acteurs, profvoetballers en een rockster: allemaal dragen ze kleding van Liger

PSV-voetballers als influencers

Zo doet Thijs Offermeijer dat. De oprichter, directeur en eigenaar maakte het kledingmerk ‘voor de jonge en stoere’ man vanuit het niets groot met behulp van influencers: artiesten en voetballers van PSV promootten het merk.

Na vijf jaar is Malelions bij de doelgroep een gevestigde naam. De hoodies, T-shirts, polo’s, jassen en trainingspakken zijn te vinden in meer dan 250 winkels in Nederland en België. ,,In ons segment zijn we marktleider in Nederland”, durft Thijs (28) wel te zeggen. Niks meer aan doen dan? Nou, dat dus juist niet. ,,De vijver waarin we vissen zit overvol. We moeten opvallen. Zorgen dat we hot blijven.”

"De vijver waarin we vissen zit overvol. We moeten opvallen. Zorgen dat we hot blijven"

Collectie met kickbokser Nieky Holzken

De campagne met motorcrosser Herlings is een voorbeeld van wat een ‘capsule collectie’ heet. Met één hoodie en één T-shirt test het bedrijf of de kleding aanslaat bij een mogelijke nieuwe doelgroep. Eerder gebeurde dat met de Helmondse kickbokser Nieky Holzken.

Met een volgende collectie richt Malelions zich op het stormachtig gegroeide padel, de uit Spanje overgewaaide sport die het midden houdt tussen tennis en squash. In het kantoor van het bedrijf buigt de designafdeling zich over de keuze voor een shirt, broek en racket.

Lees ook: Voetbalbroers Siem en Luuk de Jong mede-oprichters nieuw duurzaam fashionmerk 2050

Malelions heeft onlangs een nieuw pand in Best betrokken. De ruimte is met ruim 1000 vierkante meter twee keer zo groot als die van de twee vorige vestigingen in Veldhoven samen. ,,We hebben het gebouwd op de toekomst”, zegt Thijs. In een ‘gelikte showroom’ wil het distributeurs ontvangen die het merk kunnen introduceren in andere landen, te beginnen met Duitsland en Spanje.

Malelions-winkels op Aruba, Bonaire, Curaçao en Cyprus

Behalve in Nederland en België wordt Malelions nu verkocht op Aruba, Bonaire en Curaçao en op Cyprus. ,,Een partij die op Cyprus vijf winkels heeft, had ons benaderd. Alle communicatie verloopt via FaceTime. Ze kopen kleding in op basis van filmpjes van onze collectie en betalen vooraf.”

De omzet van het bedrijf groeide vorig jaar met zo’n 20 procent. ,,Dit jaar stabiliseren we. We richten de focus op wat wel en wat niet goed loopt en kijken goed naar de kosten. In 2024 gaan we weer groeien met 10 of 20 procent.”

"We richten de focus op wat wel en wat niet goed loopt en kijken goed naar de kosten. In 2024 gaan we weer groeien met 10 of 20 procent"

De oorspronkelijke doelgroep van de man van 20 tot pakweg 35 jaar is en wordt verder verbreed. De damescollectie zit volgens Thijs ‘enorm in de lift’. Deze maand wordt een babycollectie gelanceerd. ,,Jonge vaders van 25 vinden het leuk dat hun zoontje of dochtertje ook Malelions kan dragen.”

In het brein van Thijs en zijn team broeit nog van alles. Een idee voor een skicollectie bijvoorbeeld. Een samenwerking met FC Eindhoven dat in clubkleding van Malelions is gestoken smaakt naar meer activiteit in het profvoetbal, stelt hij.

Lees ook: Hoe Lieke troep uit de Balinese zee omzet in duurzame kleding met TET. Responsiblewear

Ervaren directeur aangetrokken

In vijf jaar tijd is Malelions uitgegroeid tot een serieus bedrijf met bijna dertig medewerkers. De oprichter is aan het investeren in de organisatie. Een ervaren operationeel directeur is aangetrokken om het bedrijf in goede banen te leiden. Voor de productie maakt het bedrijf inmiddels gebruik van meerdere fabrieken in Turkije en China, ieder met een eigen productenpakket waarin ze zich specialiseren.

Thijs omringt zich met adviseurs, andere ondernemers en specialisten uit het vakgebied om te sparren. ,,Anderen omschrijven me als een spons. Ik zuig alle informatie op. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en mezelf te ontwikkelen.” Hij vergelijkt zichzelf als ondernemer met een topsporter. ,,Ik combineer een winnaarsmentaliteit met passie.” Bij Malelions ‘moet alles kloppen’ voor een optimale prestatie.

"Anderen omschrijven me als een spons. Ik zuig alle informatie op. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en mezelf te ontwikkelen"

Thijs Offermeijer

Amazon en Zalando voor meer naamsbekendheid

Waar gaat het met het bedrijf naartoe? Een elektrische fiets met het beeldmerk van Malelions trekt de aandacht in het pand. De fiets kan tot 20, 25 kilometer per uur en is vrijgesteld van de helmplicht. ,,We kijken wat er van komt. De fiets is pas één keer besteld. Het is een gimmick die in ieder geval mensen trekt.”

Niet alles hoeft te lukken. Blijven opvallen is het adagium. Thijs studeerde ‘digital business concepts’ als richting van de studie commerciële economie. De influencers die het merk in de begintijd op de kaart zetten zijn onderdeel geworden van een breed palet aan marketingcommunicatie, inclusief reclame op festivals en in bioscopen. ,,We gaan ook aan de slag met platforms als Amazon en Zalando om meer naamsbekendheid te creëren.”

Lees ook: Duurzaam kinderkledingmerk MINGO haalt ruim 56.000 euro op met crowdfunding

Binnen tien jaar internationaal merk zijn

In weerwil van de dynamiek die hij met zijn bedrijf uitstraalt, stelt hij ‘langzaam te willen bouwen’. Grote stappen zijn voor de langere termijn gepland.

,,Binnen drie tot vijf jaar willen we eigen winkels, zeker in Nederland. Binnen tien jaar willen we een internationaal merk zijn. Als ik kijk naar andere merken dan zijn de grootste kansen in Amerika en Azië. Ik ben ervan overtuigd dat het lukt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws