Nieuws Mode
Brabants modebedrijf Gerlon voor tweede keer failliet
Modebedrijf Gerlon is voor de tweede keer in het bijna 60-jarig bestaan failliet verklaard. De kans op weer een doorstart wordt uiterst klein geacht. De aanleiding is volgens de curator hevige concurrentie in de branche.

Het hoofdkantoor van Gerlon, in Uden.
De Bossche rechtbank verklaarde moederbedrijf C.A.G., dat internationaal opereert onder de naam Gerlon, vorige week failliet. De onderneming heeft vanwege de schuldenlast zelf het faillissement aangevraagd. Curator Jan Dingemans handelt het faillissement af en hoopt dat schuldeisers hun geld krijgen. Hij heeft de 22 medewerkers van Gerlon inmiddels ontslag aangezegd. Het UWV zal hun loon over de opzegtermijn betalen, net als het eventuele achterstallige loon, meldt BD.nl.
"De concurrentie is moordend. Er verkeren meerdere bedrijven in de branche in zwaar weer, ook afnemers van Gerlon”
‘Concurrentie is moordend’
Dingemans acht de kans op een doorstart van Gerlon uiterst klein. ,,Die kans is niet reëel. Er zijn ontzettend veel partijen in de internationale textiel- en modebranche actief en de concurrentie is moordend. Er verkeren meerdere bedrijven in de branche in zwaar weer, ook afnemers van Gerlon.”
Productie van damesmode
Het Udense modebedrijf Gerlon koopt op eigen initiatief stoffen in. Het ontwerpt en produceert er in samenspraak met grootwinkelbedrijven in heel Europa vervolgens kleding van. Met name voor dames. Het beschikt daarvoor over fabrieken in Polen, Turkije en Roemenië. Het bedrijf heeft geen eigen merken, maar produceert private labels voor de grootwinkelbedrijven.
Het werd in 1964 opgericht door de familie Bisschops. Het maakte ook toen al damesmode voor grote retailketens. In 2012 kwam de onderneming in grote financiële problemen en ging kopje onder. Het was in 2009 in de problemen gekomen onder meer na de overname van het Eindhovense confectiebedrijf The Line Fashion. Gerlon en The Line Fashion behaalden in 2008 gezamenlijk nog een omzet van 50 miljoen euro. Het bedrijf had grootste plannen om internationaal sterk te groeien.
Lees ook: Duurzame retailer Sophie Stone neemt modewebshop Take It Slow over
Eigenaren Gerlon in opspraak: valse facturen
Gerlon speelde zich goed in the picture en de familie Bisschops was in 2005 nog ondernemer van het jaar tijdens het Business Gala in Uden. Zeven jaar na het faillissement in 2012 kwam het bedrijf en de eigenaren echter in opspraak.
De toenmalige top van het bedrijf zou volgens toenmalig curator Jan Stadig ten tijde van het eerste faillissement voor tonnen gefraudeerd hebben met valse facturen aan kredietverstrekker De Lage Landen. Andere verdachten in deze zaak kochten strafvervolging af. Volgens de advocaat van Gerlon was er geen sprake van ‘zelfverrijking, maar wilden de bestuurders het bedrijf redden’.
Lees ook: Is het nieuwe duurzame warenhuis TOMO een 'gamechanger'?
Persoonlijk leed
De firma en de familie Bisschops werd ook zwaar door persoonlijk leed getroffen. In 2018 verdronk de toen 52-jarige Léon Bisschops, grootaandeelhouder en directeur/eigenaar van het kledingbedrijf, in het Limburgse dorp Plasmolen. Hij liet zijn vrouw en jonge kinderen achter. Zijn vrouw zette het bedrijf na een doorstart door. Tot vorige week dus.
Gerlon ging dus in 2012 ook al failliet. Toen werkten er nog negentig mensen bij het Udense bedrijf. Volgens curator Dingemans heeft het bedrijf na de doorstart in 2012 een flink aantal jaren goed gedraaid. De steeds sterker wordende internationale concurrentie in de textiel- en modebranche en de terugvallende vraag als gevolg van de corona-epidemie zijn nu de nekslag voor het bedrijf, aldus de curator.