Nieuws Mode

Zo laat Nikkie Plessen haar mode-imperium tot grote hoogte groeien

Vijf kledingmerken in zeven jaar tijd uit de grond stampen. Dat is wat Nikkie Plessen (34) met NIKKIE, NIK&NIK, Fifth House, Selected by Kate Moss en het hagelnieuwe SUSTAIN voor elkaar heeft gekregen. En met succes. Haar label NP Fashion is een imperium dat maar blijft groeien. De zakenvrouw doet waar ze van houdt, bespeelt social media als geen ander en bereikt ook nog eens een miljoenenpubliek door zichzelf (en daarmee haar merk) te promoten bij RTL Boulevard. ,,Ik vind het wel eens jammer dat mensen denken dat ik dit niet zelf voor elkaar heb gekregen. Geloof me, Kate Moss stapt echt niet zomaar aan boord.”

Robbert Daalder 30 december 2019

Nikkie plessen mode imperium grote hoogte

De voormalig actrice en presentatrice verzekert dat hard werken, lef tonen en het volgen van haar modehart haar zo ver hebben gebracht. Dat eerste en misschien wel belangrijkste aspect voor ondernemers heeft ze naar eigen zeggen in haar periode bij televisiezender TMF geleerd. ,,Televisie was mijn school. Bij TMF kwam ik vroeg in de ochtend aan en deed ik echt alles zelf. Opnames spotten, interviews schrijven, nieuwtjes voor de show bedenken, presentatiekaartjes maken en om half vijf ’s middags was dan de uitzending. Discipline bouwde ik daarvoor al op toen ik in Onderweg naar Morgen (populaire soapserie in de jaren negentig, red.) speelde. Daar kon je écht niet te laat komen en werd ziek zijn bij wijze van spreken alleen getolereerd als je in het ziekenhuis lag. Je haalde het niet in je hoofd om af te bellen voor minder. Dat heeft mij gehard.”

Lees ook: Martien en Erica van Chateau Meiland: 'Over twee jaar nieuw ondernemersavontuur'

Modeontwerper in Plessen ontwaakt

Dat Plessen zichzelf op televisie in de kijker speelde, heeft ze grotendeels aan zichzelf te danken. Al op 16-jarige leeftijd belde ze oneindig naar castingbureaus en stuurde ze er voor de zekerheid ook nog eens onbeperkt foto’s achteraan. Ze scoorde er dus een rol mee in Onderweg naar Morgen en presenteerde onder andere RTL’s ‘Hollands Best Fashion Designers’, een programma dat de modeontwerper in haar deed ontwaken.

,,Vóór mijn televisiecarrière zou ik eigenlijk het Amsterdam Fashion Institute gaan doen. Daar kwam het niet van, maar tijdens Hollands Best Fashion Designers kwam ik erachter dat mijn hart toch echt bij mode ligt. Ik stopte met acteren en presenteren en ging ervoor. Dat betekende dat ik moest investeren en minder ging verdienen dan ik gewend was, maar ik deed wel wat ik echt leuk vind. Als ondernemer moet dat je drijfveer zijn!”

De goedgebekte Utrechtse kon bij vrienden een deel van een kantoorruimte huren in Amsterdam, waar ze zelf de kennis vergaarde voor het opzetten van een bedrijf en het produceren van kleding. Dat laatste leidde er uiteindelijk toe dat Plessen met in totaal vijfentwintig artikelen van eigen hand naar fashionbeurs ‘De Modefabriek’ trok, waar destijds 75 winkels voor haar collectie vielen. Het eerste succes in de door haar zo geliefde branche. NP Fashion werd geboren. De rest is geschiedenis.

"Ik ging minder verdienen dan ik gewend was, maar ik deed wel wat ik echt leuk vind. Als ondernemer moet dat je drijfveer zijn!”

Nikkie Plessen, oprichter NP Fashion

Net zo hard eruit gerost

Waar ze haar sales en marketingkennis dan vandaan haalde? Door brutaal te zijn en keihard op haar bek te gaan, zoals ze het zelf verwoordt. ,,Zaken runnen leer je gaandeweg. Ik loop nog steeds dagelijks tegen nieuwe dingen aan. Maar je moet het gewoon doen. Net zoals dat ik in het begin mijn eigen sales deed. Belde ik gewoon iedereen op om te vragen of ze mijn merk en winkels al kenden en of ze zin hadden om een kijkje te komen nemen. In het eerste seizoen ging dat soepel omdat ik mijn naam mee had, maar daarna ging het puur over doorverkoop en gooiden ze me er net zo hard weer uit als het niet goed genoeg was. Op een bepaald moment had ik gelukkig twee items die ontzettend goed doorverkochten. Die iedereen wilde hebben. Dat was het mazzeltje dat je soms nodig hebt om flink te kunnen groeien.”

,,Qua personal branding wil ik alleen hetgeen doen dat in het verlengde ligt van mijn mode-onderneming. Zo heb ik er bewust voor gekozen om ‘ja’ te zeggen tegen de rol van lifestyle/modedeskundige bij RTL Boulevard. Ik sta daar nu drie tot vier keer per week en dat werkt goed voor mij. Daarnaast heb ik niet de ambitie om programma’s te presenteren. Ja, ik zit straks in ‘Dragons’ Den’ (programma waarin ondernemers de kans krijgen om investeerders binnen te halen, red.), maar dat past dus heel goed bij datgene wat ik doe.”

Lifestyle benutten voor nikkie_official

NP Fashion richt zich inmiddels op meerdere doelgroepen en om deze allemaal te bereiken, wordt er natuurlijk ook aan marketing gedaan op social media. Instagram met meer dan 400.000 followers voorop. Plessen is trouw aan haar eigen label en dat onderstreept ze door dagelijks in eigen persoon met kleding van NIKKIE op het account nikkie_official te verschijnen. ,,Ik bén het merk. En het past volledig bij mijn lifestyle. Waarom zou ik het dan niet gewoon zelf dragen? Mijn achterban vindt dat ook leuk. Het werkt perfect op dit platform. We benutten Insta trouwens ook met winacties. Daar reageren 9.000 mensen op die bijvoorbeeld kaartjes willen winnen voor onze concertshow NIKKIE in Concert in Ziggo Dome. Ze maken er kans op door een bericht te liken en in een reactie iemand anders te taggen. Alstublieft, in één klap 18.000 mensen die jouw product of event onder ogen krijgen.”

Voor de andere merken van NP Fashion heeft Plessen helder voor ogen welke platformen daaraan gekoppeld moeten worden. Voor de jongeren die NIK&NIK dragen is er het lifestyle-kanaal ‘Yours Today’ op YouTube waar eigen content wordt gedeeld voor de doelgroep van 8 tot 18 jaar. ,,Daar zitten meer dan 140.000 abonnees en een miljoen views per video. We werken daarbij samen met verschillende influencers die een groot bereik hebben. Op Facebook zijn er ruim 300.000 volgers, maar zij zien sinds kort niet alles meer wat wij posten. Dat heeft te maken met reclame die we alleen kunnen uiten als we daarvoor betalen. Daar vindt dus een verschuiving plaats en die verwacht ik straks ook op Insta omdat Facebook dat heeft gekocht. We houden de ontwikkelingen rond andere nieuwe platformen daarom scherp in de gaten.”

Lees ook: Businesscoach Kelly Weekers: 'Durven falen maakt het leven makkelijker'

Mailtje naar Kate Moss

Het succes van Plessen zorgt ervoor dat haar naam inmiddels ook in het buitenland bekend is. Ze deed een gouden zet door topmodel Kate Moss succesvol te benaderen. De twee werkten voor het eerst samen in 2016 en een jaar later werd het merk ‘Selected by Kate Moss’ gelanceerd. Geheel in lijn met haar vroegere brutale salestactiek stuurde ze Moss ‘gewoon’ een mailtje. ,,Ik heb haar altijd al geweldig gevonden. Ze heeft een randje. Een persoonlijkheid. Een beetje dat rock ‘n’ roll waar ik ook van hou. Je kan denken: ‘ze geeft haar naam nooit aan mijn merk’, maar waarom niet? Voor we het wisten zaten we in Londen voor een gesprek waarin we een hele goede klik bleken te hebben."

,,Haar eigen lijn heeft ons een extra boost gegeven en het leek erop dat mensen toen opeens dachten van ‘oh, dan is dat bedrijf van Nikkie Plessen toch wel heel serieus’. Ik vind het wel eens jammer dat mensen denken dat ik dit niet zelf voor elkaar heb gekregen. Maar kijk gewoon eens bij de Kamer van Koophandel in mijn gegevens en je ziet dat er geen financiële injecties in dit bedrijf zitten. Dat er maar twee aandeelhouders zijn, namelijk mijn man en ik. Geloof me, Moss stapt echt niet zomaar aan boord.”

"Ik vind het wel eens jammer dat mensen denken dat ik dit niet zelf voor elkaar heb gekregen"

Nikkie Plessen, oprichter NP Fashion

Dit zijn de 9 belangrijkste learnings van Nikkie Plessen

Uit het interview met de succesvolle zakenvrouw Nikkie Plessen kwamen meerdere learnings. We hebben er negen voor je op een rijtje gezet:

  1. Je kunt pas echt succesvol zijn als je doet waar je gelukkig van wordt. Je moet er plezier in hebben. Geld mag niet de enige drijfveer zijn.
  2. Wees in het begin bereid om erop in te leveren om je doel na te streven.
  3. Werk hard en ga gedisciplineerd te werk.
  4. Groot denken en brutaal zijn brengt je verder. Je zult soms tegenvallers hebben, maar daar kunnen hele mooie dingen tegenover staan.
  5. Het is niet erg om fouten te maken. Leer ervan, maar blijf er zeker niet te lang bij stilstaan. Denk niet in problemen maar in oplossingen.
  6. Zorg ervoor dat je niet te emotioneel in je zakenleven staat. Niet iedereen kan je product of dienst leuk vinden. Niet iedereen kan jou leuk vinden.
  7. Durf zaken uit handen te geven zodra je je mensen vertrouwt. Ze zullen gerust een keer iets fout doen, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je mensen verantwoordelijkheid geeft.
  8. Straal uit dat je trouw bent aan je eigen dienst of product. Laat iedereen het weten en maak daarbij optimaal gebruik van social media.
  9. Draai niet langer met je kont zodra je een moeilijke beslissing hebt genomen. Als je eenmaal iets hebt besloten, is het tijd voor actie.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Lees ook: Dragons' Den: de succesvolle investeerders