Nieuws Mode

Rotterdamse startup Marble Berriez gaat strijd met fast fashion aan

Steeds meer consumenten zijn bewust van de impact van fast fashion op mens en milieu. Sinds de coronacrisis is de wens om verantwoorde keuzes te maken zelfs toegenomen. De Rotterdamse startup Marble Berriez speelt in op de groeiende behoefte. Het nieuwe label werkt uitsluitend met milieuvriendelijke materialen en laat de kleding maken in Nederland.

Van onze redactie 2 februari 2021

Fashion startup Marble Berriez ondernemer

Marble Berriez-oprichter Marrika van Beilen. Foto's: Wim van der Stelt

De kledingindustrie is op de oliesector na de grootste uitstoter van CO2 en veroorzaakt de helft van het afvalwaterprobleem. Het merendeel van onze kleding wordt bovendien gemaakt in lagelonenlanden, waar ondanks beloftes de arbeidsomstandigheden vaak nog steeds slecht zijn. Dat moet anders kunnen, vond Marble Berriez-oprichter Marrika van Beilen.

,,Gelukkig zijn er steeds meer merken die voor echt duurzaam gaan,” zegt de Rotterdamse onderneemster, ,,maar de markt voor verantwoord geproduceerde kleding is nog onderbediend. Met onze lijn wil ik daar verandering in brengen en echt iets toevoegen.”

''Ook de ritsen, knoopjes en labels zijn van milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled polyester en hennep''

Marrika van Beilen, mode-ondernemer

Duurzaam en made in Holland

Marble Berriez lanceert haar eerste collectie, een serie jurken voor dames en meisjes in opvallende prints, in de lente. De kleding is gemaakt van 100% Tencel, volgens Van Beilen een 'rising star' onder duurzame ontwerpers. Maar de nieuwkomer gaat nog verder. ,,Ook de ritsen, knoopjes en labels zijn van milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled polyester en hennep.”

De kleding wordt gemaakt in een Nederlands naaiatelier. ,,Zo weten we zeker dat het eerlijk gebeurt en minimaliseren we het transport en onze CO2-voetafdruk,” aldus Van Beilen. Om de productie op gang te brengen is de onderneming gestart met voorverkoop via een crowdfundingcampagne. En met succes: inmiddels is ruim vijftig procent van het doelbedrag behaald.

Verkoop niet via traditionele retailkanalen

De collectie is vanaf deze lente verkrijgbaar in een eigen webshop. ,,Omdat we niet via traditionele retailkanalen verkopen, kunnen de marges lager blijven en betaalt de consument een eerlijke prijs”. Over die prijs is de duurzame startup overigens graag transparant: ,,Meer dan de helft van het verkoopbedrag gaat naar de materialen en productie.”

Lees ook: Zeeman-ceo Mares: 'Niet geïnteresseerd in uitbreiden collectie, wel in verduurzamen'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.