Nieuws Mode

Begonnen in garage, nu 240 winkels: zo wil de nieuwe generatie modeketen Shoe­by uitbreiden

Het Bossche Shoeby groeide in veertig jaar tijd naar 240 modewinkels. Mieke en John van Deursen begonnen met een partij denim in een garage. Vanuit een glanzend hoofdkantoor langs de A2 bouwen zoon Mitch en dochter Jill nu verder. ,,Wij willen onze eigen handtekening zetten.”

Theo van de Zande 7 april 2023

Shoeby mitch jill van deursen mode schoenen

Jill en Mitch van Deursen, de nieuwe generatie die Shoeby verder uit wil bouwen. Foto: Paul van Baardwijk

Het lijkt allemaal logischer dan het is. Ook als je pa en ma de oprichters zijn van Shoeby met ondertussen 240 winkels en een webshop, is het niet vanzelfsprekend dat je het bedrijf als zoon en dochter overneemt. En toch schuiven Jill (33) en Mitch (30) van Deursen deze middag aan als directeur-eigenaren van het 40-jarige Bossche bedrijf. In het pand van Shoeby pal langs de A2 bij Rosmalen leggen ze uit hoe ze de zaak van hun ouders verder uitbouwen. ,,Het was toch een beetje de zaak van je moeder. Niet alleen voor ons. Ook voor de jongere klanten.”

Lees ook: Gerrit zoekt opvolger voor zijn miljoenenbedrijf: 'Snap dat mijn kinderen andere ambities hebben'

Shoeby begon als handel in denim broeken

Ze zijn beretrots op die ouders van ze. Want kijk achterom en je ziet hoe ze in veertig jaar tijd vanuit het niks het succesvolle Shoeby opgebouwd hebben. Jill in het AD: ,,Het begon allemaal met een handeltje denim broeken. Met ieder 1000 gulden van thuis meegekregen, begonnen ze vanuit de garage van tante Bets in Rosmalen.”

Niet dat zoon Mitch of dochter Jill daar bij waren. ,,Wij hebben het ook maar uit de verhalen. Het is nu bijna ongelooflijk. Met hun eerste zaakje aan de Graafseweg in Den Bosch, stonden ze op zaterdagavond met familie en vrienden de broeken, truien en topjes uit te pakken. Zie je het voor je?”

"Het is gewoon keihard werken. De concurrentie is moordend"

Mitch van Deursen

Handelen, dat hadden zowel Mieke als John van Deursen van huis uit meegekregen. Zij als dochter van een ondernemer in cement in Rosmalen. Hij als jongetje van de Bossche Aa-wijk met een vader die tapijten verhandelde. Mitch: ,,Het is gelukt omdat ze de standaard steeds hoger gelegd hebben. Zichzelf steeds opnieuw uitgevonden hebben.”

De zaak overnemen voelde dan ook als een enorme verantwoordelijkheid voor zoon en dochter die sinds 2018 als CEO (Mitch) en Chief of Product (Jill) de directie van het bedrijf vormen. En dan denkt de buitenwacht ook nog eens dat ze het allemaal in de schoot geworpen hebben gekregen. ,,Dat is soms frustrerend want je kunt het alleen doen op eigen kennis en kwaliteit. Laat ze dus maar denken. Het is gewoon keihard werken. De concurrentie is moordend”, stelt Mitch van Deursen.

Lees ook: Hoe Lieke troep uit de Balinese zee omzet in duurzame kleding met TET. Responsiblewear

De opvolging bij Shoeby leek vanzelfsprekend

De naam Jill en Mitch was jarenlang de naam van Shoeby’s kinderkledinglijn. De opvolging op termijn leek zodoende vanzelfsprekend. Mitch: ,,Als kind vind je dat wel cool. Ik heb wel eens in de winkel gestaan toen ik van school ben gestuurd. Maar verder moest ik er niet veel van hebben.”

Hij zag een toekomst voor zich met een eigen start-up in San Francisco, was volop bezig met innovatie. ,,Dat ging op het laatste moment niet door. Ik kreeg een heftige vorm van de ziekte van Lyme. Moest maanden binnen zitten en dat is lastig met mijn ADHD. Ik heb toen gevraagd of ik een project kon doen bij Shoeby. Zo ben ik daar steeds meer met innovatie begonnen.”

"Wij wilden onze eigen handtekening zetten. Meer fashion, exclusievere items. Moeders hadden we al in de winkel, de dochter en zoon wilden we ook"

Jill van Deursen

Meisjes en mode, die match was er bij Jill van Deursen al vroeg ,,Ik vond mode altijd al leuk. De creatieve kant, knippen en plakken van nieuwe ontwerpen. Ik deed een opleiding in modemanagement, maar niet per se om bij Shoeby te gaan werken. Ik ging wel altijd al met mam naar beurzen, shows en zelfs reizen naar het Verre Oosten. Langzaamaan rol je dan toch in het bedrijf.

En zo krijgt het duo Jill en Mitch bij het Bossche familiebedrijf een heel andere lading. Een nieuwe generatie, maar niet meteen een nieuwe Shoeby. Jill: ,,Het bleef toch de zaak van pap en mam. Wij wilden onze eigen handtekening zetten. Meer fashion, exclusievere items. Moeders hadden we al in de winkel, de dochter en zoon wilden we ook.” Mitch: ,,‘Wow, hebben ze dat bij Shoeby?’ dat moest het worden. Ook mijn vrienden moeten er blij mee zijn.”

Lees ook: Duurzaam kinderkledingmerk MINGO haalt ruim 56.000 euro op met crowdfunding

Shoeby blijft 'die winkel bij jou in de buurt’

Maar, bezweren ze: ,,We blijven die winkel bij jou in de buurt. De persoonlijke aandacht zoals mam dat al deed, blijft ook. Personeel in de winkels wordt door onze eigen academy opgeleid tot personal styliste. We ontwerpen bovendien alles zelf.” Mitch: ,,We voegen duurzaamheid en inclusiviteit toe.”

En de Bossche ondernemer roept zijn collega’s op om vooral zoveel mogelijk samen op te trekken. ,,De grootste concurrenten, dat zijn de Amazons van deze wereld. Door onze data te delen kunnen we ook als kleinere bedrijven met bijvoorbeeld artificial intelligence werken. Je kunt dan efficiënter voorspellen welke producten je op welk moment ergens nodig hebt.”

Opeens lijkt dat winkeltje aan de Graafseweg een eeuwigheid geleden.

Lees ook: The Swapshop wil eerste circulaire retailketen worden en start crowdfunding

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws