Nieuws Mode

Voetbalbroers Siem en Luuk de Jong mede-oprichters nieuw duurzaam fashionmerk 2050

Het nieuwe merk 2050 wil mode naar de toekomst brengen door klimaatdoelstellingen en vakmanschap als belangrijkste pijlers te aanschouwen. De kleding wordt volledig geproduceerd in Amsterdam door getalenteerde kleermakers met een vluchtelingenachtergrond. Alle items zijn gemaakt van gerecyclede materialen en beschikken over een digital product-paspoort.

Van onze redactie 28 april 2023

Fashionlabel 2050 toekomst vrouw blauw

Foto: 2050

Oprichters Naz Kawan en voetbalbroers Siem en Luuk de Jong hebben als doel de consument weer te verbinden met de makers en op deze manier het vakmanschap een podium te geven. De productie van 2050 vindt plaats in Amsterdam, in hun eigen 2050 factory, waar de ondernemers ook voor andere merken produceren.

,,Vakmanschap en transparantie moeten meer op de voorgrond treden,’’ vertelt Kawan. ,,Er is veel talent aanwezig in ons land. Een grote groep gevluchte kleermakers met fantastische vaardigheden die moeilijk een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Met ons merk en de fabriek versnellen we niet alleen de transitie naar een duurzame modewereld, maar ook het integratieproces van de kleermakers.’’

''We zijn flexibel en hebben niet de bureaucratie van een groot modebedrijf. We kunnen dan ook de verandering van A tot Z aangaan''

Siem de Jong, mede-oprichter 2050

2050 refereert aan de klimaatdoelstellingen van de Verenigde Naties

Naz startte in 2019 met de 2050 factory (voorheen ‘A Beautiful Mess’). Deze Amsterdamse fabriek heeft inmiddels jarenlange ervaring met de kledingproductie voor grote merken, zoals Tommy Hilfiger. De fabriek werd opgericht om de mistanden in de mode-industrie aan het licht te brengen. Veel grote labels hebben geen idee onder welke omstandigheden hun collecties worden gemaakt. Door de productie lokaal in Nederland te organiseren, wordt de supply chain verkort en is het proces eerlijker en transparanter. Met hun eigen label 2050 willen zij laten zien dat deze manier van werken de toekomst is.

2050 spreek je uit als Twenty Fifty en refereert aan de klimaatdoelstellingen van de Verenigde Naties en naar het moment waarop de wereld klimaatneutraal moet zijn. De oprichters willen niet wachten en brengen 2050 naar het heden. Hiervoor is transparantie essentieel. Elk item uit de collectie is voorzien van een digitaal product paspoort, geïntegreerd door een NFC-chip. Door het label te scannen met je telefoon kun je als consument precies zien waar, waarvan en hoe de kleding is gemaakt.

Lees ook: Demy de Zeeuw: ‘Met 433 willen we het allergrootste voetbalplatform ter wereld worden’

Voetballers Siem en Luuk de Jong waren al eerder actief in de modewereld

De collectie, ontworpen door Francisco van Benthum, bestaat uit kwalitatieve unisex basics, zoals een hoodie, crewneck en t-shirt. De eyecatchers zijn volgens de makers twee suits met cut-out-details, welke volledig zijn ontwikkeld in Nederland. De items zijn deels gemaakt van textielafval en de stoffen zijn geweven in Enschede. Volgens het merk 'een ware ode aan de Nederlandse textielindustrie'.

Siem en Luuk de Jong waren al eerder actief in de modewereld. Nu zetten zij een nieuwe stap, gericht op de toekomst. ,,We merkten dat de manier van werken niet meer past in hoe wij de wereld voor ons zien”, zegt Siem de Jong. ,,Dat is de belangrijkste reden voor deze transitie. We zijn flexibel en hebben niet de bureaucratie van een groot modebedrijf. We kunnen dan ook de verandering van A tot Z aangaan. Dat is spannend en brengt risico’s met zich mee, maar dat is ondernemerschap. We geloven dat dit noodzakelijk is en dat we onze verantwoordelijkheid hierin moeten nemen”.

De sporters hebben een groot bereik en zijn zich bewust van de impact die ze kunnen maken. ,,We hebben de mogelijkheid om verandering teweeg te brengen met wat we uitdragen,” zegt Luuk. ,,Met het kledingmerk hopen we echt een verschil te kunnen maken.”

Foto: 2050

Lees ook: The Swapshop wil eerste circulaire retailketen worden en start crowdfunding

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws