ActueelMode

Witteveen failliet ondanks opleving winkelstraten

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Faillissement

Begin vorige maand leek het er nog op dat Witteveen Mode verder kon, ondanks hoge schulden. ABN Amro had toestemming gekregen van toezichthouder ACM om een stuk van de schuld om te zetten in gedeeld eigenaarschap.

Maar dat ging niet door: de Belastingdienst vroeg alsnog het faillissement aan omdat het bedrijf zich niet zou hebben gehouden aan een afgesproken betalingsregeling.

Lees ook: Winkels kunnen niet zonder combinatie van online en offline

Lees verder onder de advertentie

Onverwacht

Het bankroet van de winkelketen die zich richt op de 'modebewuste volwassen vrouw' lijkt vrij onverwacht. Vorige week opende het modebedrijf nog een nieuwe winkel in het Friese Drachten. Curator Rinke Dulack heeft besloten om de winkels tot nader order open te houden. Zo'n beslissing wordt meestal genomen om ketens aantrekkelijk te houden voor een doorstart. De webwinkel van Witteveen Mode is wel uit de lucht. Op die site is alleen een korte verklaring te lezen over het faillissement.

Het failliet komt op een moment dat de crisis in de winkelstraten voorbij lijkt. Sinds oktober 2016 trekt de verkoop van kleding aan, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie INretail. In de eerste helft van dit jaar boekten modebedrijven 3,4 procent meer omzet dan in diezelfde periode vorig jaar.

Consumentenvertrouwen

Het is Witteveen echter niet gelukt om te herstellen van de crisis, zegt retaildeskundige Paul Moers. ,,Het bedrijf had geen vet meer op de botten. Het heeft niet genoeg geïnvesteerd in reclame en het aanpassen van de winkels aan de moderne tijd. De doelgroep was zwaar verouderd, er kwamen te weinig jonge klanten bij. Ik heb daarom weinig hoop op een doorstart.''

Lees verder onder de advertentie

Daar komt bij dat de gunstige modeverkopen vooral voor rekening komen van webshops. In fysieke winkels werd het afgelopen kwartaal juist minder kleding verkocht. ,,Alle seinen staan op groen. Het consumentenvertrouwen is historisch hoog, mensen geven makkelijker geld uit.

Modewinkels profiteren daar te weinig van'', stelt Edwin Belt van INretail. Als oorzaken noemt hij concurrentie van buitenlandse webwinkels, online outlets en 'branchevreemde' bedrijven als Lidl die ook kleding verkopen.