Nieuws Mode
Josh V past opvallende marketingstrategie toe
Webshops zien hun omzet al tijden stijgen. Nederlandse consumenten deden vorig jaar voor ruim 20 miljard euro aankopen bij webwinkels; een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Online bestellen is leuk en handig, maar een pakketje retourneren is dat niet. Bij het modemerk van Josh Veldhuizen, Josh V, hanteren ze een opvallende marketingstrategie.

De luxueuze dameskleding van Josh V wordt in bijna 200 winkels in Nederland verkocht. In totaal ligt de kleding in tien verschillende Europese landen. Een eigen, fysieke winkel heeft Josh V (nog) niet. "De webstore is onze winkel", vertelt E-business manager Bob Jaspers Focks.
Bezorgopties
Voor die webstore werden onlangs twee nieuwe bezorgopties geïntroduceerd: de special delivery en de deluxe delivery. Special delivery betekent dat een bestelling binnen drie uur wordt geleverd.
Deluxe delivery gaat nog een stapje verder. Een bestelling wordt binnen drie uur geleverd én de bezorger, die in pak aan de deur komt, brengt extra maten van de bestelde kleding mee. Sowieso een maat groter en een maat kleiner, maar als 'ie op voorraad is de hele maatboog (van XS tot XL). Alleen de bestelde maat wordt van tevoren afgerekend.
De bezorger wacht vervolgens twintig minuten in de auto, zodat de klant de niet-passende kleding mee terug kan geven. "Als je 's avonds een gala hebt en je hebt nog geen jurk, kan dit een uitkomst zijn", aldus Jaspers Focks.
Maar Josh V, waar veel aandacht wordt besteed aan retourreductie, wil nog een stapje verder gaan. "Wij proberen de negatieve lading van een retourzending weg te halen. Want iets retourneren is per definitie negatief: het kost je tijd om je pakketje af te geven en terug te (laten) sturen en je moet wachten tot je je geld terugkrijgt. Wij willen die negatieve emotie weghalen. Ik denk dat onze deluxe delivery daarvoor een hele goede oplossing is."
Service
Gratis is dat niet. Niet voor de klant, die 12 euro betaalt voor de special delivery en 20 euro voor de deluxe delivery, maar ook niet voor Josh V. "Het kost ons minstens zoveel als de klant. Maar we zien dit als service naar de klant, dus betalen er ook zelf aan mee."
Het organiseren van het logistieke gedeelte van de nieuwe bezorgmethoden was lastig, erkent Jaspers Focks. "We moesten een partner vinden die nog schaalbaar was. Grote partijen als PostNL gaan niet twintig minuten bij iemand voor de deur wachten."
Lees ook: 'Een modelabel starten is gewoon een kwestie van doen'
De tweede uitdaging was een technische. "Als iemand een special of deluxe delivery wil, moet het orderpicken metéén gebeuren en niet vier uur later, want dan is het al te laat. Ons systeem was daar niet op ingericht, dus dat hebben we moeten aanpassen. Nu krijgen ik en mijn collega bijvoorbeeld allebei een sms én een e-mail op het moment dat zo'n bestelling binnenkomt."
De nieuwe bezorgmethoden zijn vooralsnog alleen beschikbaar in Amsterdam en directe omgeving. Als alles goed blijkt te werken, wordt de dienst ook beschikbaar in Den Haag, Utrecht en Rotterdam. "We hebben een soft launch gedaan, want we wilden eerst kijken welke impact zo'n bestelling zou hebben op de dagelijkse gang van zaken."
"De awareness is er nog niet bij onze klanten, want wij hebben de vraag nog niet aangewakkerd." Maar daar komt binnenkort verandering in, onder meer door middel van campagnes op social media.
En bij welke aantallen de nieuwe deliveries succesvol zijn? "Als het heel groot wordt, moeten we zelf ook even kijken hoe we het gaan inrichten. Ik denk dat het op dit moment het belangrijkst is dat iedereen weet dat het mógelijk is", zegt Jaspers Focks.
Geruststelling
"Dat geeft jou als klant geruststelling. Je krijgt het gevoel dat we met je meedenken. Kijk, als wij honderd van zulke orders per dag binnenkrijgen weet ik niet of dat een succes is, want dat kost ons een hoop geld. Je moet het echt zien als een verlenging van onze service."
Wij proberen de negatieve lading van een retourzending weg te halen