Nieuws Actueel

Modeketen Bendorff gooit handdoek in de ring

De Amsterdamse modeketen Bendorff stopt ermee. Alle winkels, behalve Haags filiaal gaan dicht, schrijft het Parool.

Michiel Couzy | Foto: Mats van Soolingen 22 augustus 2016

Bendorff failliet amsterdam kledingwinkel modeketen

Bendorff heeft winkels in de Utrechtsestraat en Haarlemmerstraat te Amsterdam en filialen in Haarlem en Den Haag. De keten beschikte in het verleden ook over zaken in de Amsterdamse Kalverstraat en de Wolvenstraat. Alleen de winkel in Den Haag blijft open.

Failliet

De winkels zijn niet failliet, zegt Frans Torque van Four to six Retail, het bedrijf achter de keten. "We zijn gestopt. Een tijd lang ging het best goed, vooral in Amsterdam, maar het liep terug. De winkels zijn niet meer rendabel."

Groeiende economie

Dat is opmerkelijk, want de afgelopen week kwamen juist berichten naar buiten over een groeiende economie - gestaag weliswaar, maar toch - en een toenemend vertrouwen onder consumenten, die bovendien meer uitgeven. Goed nieuws voor de detailhandel, zou je zeggen.

Kleine modeketen

Allemaal statistieken, de praktijk is vaak anders. Voor een kleine modeketen is het hartstikke lastig het hoofd boven water te houden, zegt Torque, ook als consumenten meer uitgeven.

Razendsnel schakelen

Allereerst bepalen grote modeketens als H&M en Zara het modebeeld en zij wijzigen voortdurend van collectie. Door een uiterst efficiënt bedrijfsmodel kunnen deze miljardenbedrijven razendsnel schakelen. "De trends veranderen zo snel, dat is voor ons niet bij te benen," zegt Torque. Met als gevolg dat consumenten sneller naar de grote ketens rennen.

Molensteen

Bovendien moeten modewinkels hun nieuwe collecties vooruit betalen. Als de dagelijkse inkomsten tegenvallen, worden deze uitgaven al snel een molensteen.

Miles

Een aantal medewerkers van Bendorff heeft inmiddels een nieuwe winkel geopend: Miles, in de Amsterdamse Van Woustraat. Eén winkel zou wel kunnen overleven in dit geweld, denkt Torque. "Die kan snel reageren, een keten als Bendorff met vijf of zes winkels is logger. Eigenlijk waren we te groot om flexibel te zijn, maar te klein om kapitaalkrachtig genoeg te zijn."

Gerelateerde artikelen:

MS Mode vraagt faillissement aanNegatief sentiment nekslag voor MS ModeMS Mode in het nauw: bij deze winkels ging het al mis